Oamenii incep sa consume din ce in ce mai multa cafea, mai ales datorita efectului sau energizant. In plus, aceasta ofera si o serie de beneficii pentru sanatate, mai ales daca este consumata in cantitatea potrivita.

Totusi, cafeaua vine insotita si de o serie de efecte secundare, precum arsuri la stomac, reflux acid, palpitatii, accelerarea ritmului cardiac, tulburari de somn si chiar poate impiedica asimilarea corecta a fierului in organism. De aceea, femeile insarcinate sau persoanele care sufera de hipertensiune arteriala, probleme cardiace sau insomnie recurenta vor fi nevoite sa renunte complet la aceasta licoare energizanta.

Exista insa si multe alternative la fel de gustoase care pot oferi un impuls de energie si care ofera avantajul de a fi baute in orice moment al zilei. Astfel ca cei care isi doresc sa reduca treptat cofeina consumata zilnic pot alege una din urmatoarele alternative:

  1. Cafea de orz

Aceasta se obtine din seminte de orz prajite incet. Cu aroma sa prajita si aromele de nuci, cafeaua de orz este unul dintre cei mai consumati inlocuitori ai espresso-ului. Se gaseste cel mai frecvent sub forma de pudra instant.

  1. Cicoarea

In timp ce unele soiuri de cicoare sunt cultivate pentru frunzele lor, consumate in salate, altele sunt cultivate pentru radacinile lor, folosite in plante medicinale sau prajite, pentru a fi consumate sub forma de cafea. Prajirea reduce amaraciunea lor naturala si dezvolta note de caramel. Cicoarea se vinde adesea sub forma unei pulberi solubile pentru a putea fi dizolvata direct intr-un lichid fierbinte.

  1. Cafea de spelta

Gustul sau usor de malt aminteste de o cafea lunga. Se obtine prin prajirea semintelor de grau spelta si se gaseste cu precadere in magazinele bio, sub forma unei pulberi instant, pentru a fi dizolvata intr-un lichid fierbinte. Ca si cafeaua de orz, acest inlocuitor pe baza de cereale contine gluten.

  1. Ceai rooibos

De origine din Africa de Sud, ceaiul rooibos are multiple beneficii pentru tulburari de somn, piele si intestinale. Bogat in antioxidanti, ajuta la lupta impotriva radicalilor liberi, sursa imbatranirii premature a celulelor. Este perfecta in caz de stres sau oboseala deoarece remineralizeaza organismul.