Poate fi surprinzator, dar si pisicile pot avea acnee felina. Este o afectiune destul de frecventa la acest animal, dar una care poate fi tratata daca se actioneaza din timp.

Daca pisica are multe cosuri pe barbie si buza inferioara, poate sufera de acnee felina. Forma de acnee poate fi mai mult sau mai putin grava, dar tratamentele adecvate vor fi prescrise de medicul veterinar. In toate cazurile, trebuie sa se actioneze cat mai repede posibil.

Cauzele acneei feline

Cauzele acneei feline sunt variate si nu sunt intotdeauna bine definite. Glandele sebacee asociate foliculilor de par din barbie secreta sebumul. O inflamatie a acestor glande sebacee se datoreaza obstructiei foliculului pilos prin secretia prea mare de sebum. Foliculul este blocat, apare un comedon negru care se poate infecta.

Simptomele acneei feline

Simptomele acneei se manifesta pe barbie si pe buza inferioara. Forma usoara a acneei are ca rezultat scorburi mici si comedoane sau puncte negre. Sebumul negru poate lipi firele de par. De asemenea, poate exista inflamatie locala cu cosuri si pustule. Intr-o forma mai grava, acneea poate duce la fistule sau chiar edem. Parul de pe barbie poate cadea iar starea generala a pisicii va fi afectata.

Diagnostic

Diagnosticul nu este evident, deoarece semnele clinice ale acneei pot fi similare cu cele ale altor afectiuni. Medicul veterinar trebuie sa excluda in primul rand alte boli, cum ar fi: raia, scabia, alergia la muscatura de purici, alte dermatite, infectii cu drojdie etc.

Tratarea acneei feline

Acneea felina este, de obicei, destul de bine controlata in forma sa usoara, dar este posibila reaparitia. Pentru tratament, se ia in considerare alergia la plastic care poate fi o cauza a acneei, deoarece unele pisici nu tolereaza acest material. Pentru mancare si apa, trebuie alese bolurile ceramice.

Tratamentul formei usoare de acnee felina

Pentru forma usoara de acnee, medicul veterinar va prescrie un dezinfectant si, eventual, un sampon antiseboreic. In cazul in care exista pioderma, trebuie aplicat un unguent sau o lotiune care contine un antiinflamator si un antibiotic. Daca apare infectie cu pustule si puroi, este necesara terapia cu antibiotice sistemice.

Forma severa de acnee

Ingrijirea anterioara va fi necesara, dar trebuie completata de corticosteroizi sistemici si retinoizi sintetici pentru a preveni formarea comedoanelor.