Din ce in ce mai multi oameni pun accent pe sanatatea lor si a membrilor familiei si aleg sa prepare hrana altfel decat in modul traditional prin fierbere, frigere, coacere sau mai rau, prajire, ci su ajutorul unui aparat de gatit cu aburi. Steamer-ul, asa cum mai este denumit acest aparat electrocasnic este foarte popular atat in familiile in care exista copii mici, batrani sau bolnavi, cat si in locuintele in care oamenilor pur si simplu le pasa de sanatatea lor. Pentru ca gatitul cu aburi nu este o noutate, pe piata exista numeroase modele de astfel de aparate.

Cum alegi cel mai bun aparat de gatit cu aburi?

Hrana pregatita la aburi este mult mai sanatoasa, isi pastreaza vitaminele si nutrientii, preparatele sunt la fel de delicioase, doar ca mult mai crocante si cu un gust realmente special, care nu se poate compara cu niciun alt mod de pregatire al legumelor si carnii. Un aparat de gatit cu aburi se diferentiaza de slow cookere si de aparatele de gatit sub presiune, pentru ca aparatele nu stau in ulei, apa, vin, in orice alt lichid pentru gatit care ar determina pierderea substantelor nutritionale.

Designul aparatului este foarte important, nu numai din punct de vedere estetic, ci si functional. Aparatele de gatit cu aburi sunt orizontale sau verticale. Cele orizontale folosesc cosurile unul langa altul, neexistand posibilitatea contaminarii cosurilor alaturate cu mirosul sau gustul alimentelor preparate.

Cele verticale, pe de alta parte, au cosuri ce se stivuiesc unul deasupra celuilalt, in functie de necesarul de alimente ce trebuie pregatite. Pe piata se gasesc rar modele cu cosuri cilindrice ce pot fi rearanjate dupa propriile dorinte ale utilizatorilor. Nu in ultimul rand, cumparatorii trebuie sa tina cont si de capacitatea acestor dispozitive de gatit cu aburi. Capacitatea trebuie sa fie in stransa corelare cu numarul membrilor familiei. Pentru familiile mai numeroase, este nevoie de un aparat de gatit cu aburi de pana la 12 litri sau chiar mai mult, in timp ce pentru familiile mici este suficient un model de maxim 6 litri.