Candidoza vaginala este cauzata de o ciuperca numita Candida albicans. Conditiile favorabile pentru raspandire sunt create de piscinele publice, hainele prea stramte, purtarea prelungita a costumului de baie umed, utilizarea tampoanelor etc.

Simptomele micozei vaginale

Micoza vaginala incepe de obicei cu prurit pe partea exterioara a organelor genitale feminine, care devine rosie si umflata. Arsurile si durerea in timpul actului sexual apar rapid. De asemenea, se poate simti disconfort la urinare. In cele mai multe cazuri, aceste simptome sunt completate de o secretie alba mirositoare.

Micoza vulvovaginala nu este o problema medicala serioasa, dar este dureroasa. Poate sa dispara de la sine, dar este mult mai bine sa se solicite ajutor medical pentru ameliorarea imediata si, mai ales, pentru a depasi riscul de recidiva.

Motive

Lenjerie sintetica, fluctuatii hormonale (in timpul menstruatiei, in perioada pubertatii si menopauzei), precum si igiena personala necorespunzatoare pot duce la dezechilibrul florei vaginale.

Antibioticele, diabetul si sistemul imunitar slabit duc adesea la ciuperci. Doar prin examinarea secretiilor vaginale se poate determina cu certitudine daca este cu adevarat micoza.

Tratamentul candidozei vaginale

Ovulele antifungice vaginale sunt introduse in vagin la culcare. Este necesar sa se poarte un tampon de protectie deoarece acestea provoaca o crestere a secretiilor vaginale. La inceput pruritul se intensifica si acest lucru este normal, apoi totul revine rapid la normal.

Ovulele se administreaza dupa un program ce trebuie respectat. Chiar daca simptomele dispar, tratamentul continua. I se adauga o crema antifungica pe baza de corticoizi si substante antifungice. Pentru toaleta intima este bine sa se foloseasca produse speciale recomandate de medic.

Nou in tratamentul micozei vaginale sunt tampoanele inmuiate in probiotice. Sunt folosite in momentul menstruatiei pentru a invinge ciuperca.

De asemenea si partenerul trebuie tratat. Cel mai adesea acesta nu are nicio problema sau poate doar o usoara roseata a penisului. Partenerul isi poate aplica crema antifungica timp de 10 zile. Nu este necesara folosirea prezervativului in aceasta perioada, deoarece micoza vaginala nu este o boala cu transmitere sexuala.

Diafragma previne simptomele

Acest contraceptiv iriga mucoasa vaginala cu estrogen, ceea ce poate explica efectul sau protector impotriva ciupercilor.