Pe piata sunt disponibile sampoane cu o varietate de formule si multe ingrediente greu de pronuntat. Pentru a oferi parului cea mai buna ingrijire, se va alege un sampon in functie de tipul acestuia, cu ingrediente preponderent naturale, organice si vegetale evitand sulfatii, parabenii, formaldehida, hexaclorofenul si ftalatii.
Majoritatea sampoanelor au intre 10 si 30 de ingrediente. Toate contin un agent de curatare pentru a indeparta grasimea, murdaria, sebumul si mirosurile scalpului.
Cei mai des intalniti detergenti sunt agentii tensioactivi, cum ar fi lauril sarcosinatul de sodiu, laurilsulfatul de sodiu (SLS) si laurilsulfatul de sodiu (SLES).
Ce ingrediente trebuie evitate si de ce?
Sulfatii sunt substante chimice utilizate in sampoane datorita efectului lor puternic de curatare. Cei mai comuni sulfati sunt lauril sulfat de sodiu si laureth sulfat de sodiu. Acestea asigura curatarea in profunzime si sunt responsabile pentru efectul de spumare al sampoanelor.
Daca samponul nu face spuma, este foarte probabil sa nu contina sulfati. Cu toate acestea, actiunea dura de curatare a sulfatilor poate provoca iritatii ale pielii, uscaciune si inflamatie. Sulfatii pot creste sensibilitatea pielii si pot agrava afectiuni, precum rozaceea, eczema si dermatita de contact. Acestea pot deteriora parul prin perturbarea productiei naturale de sebum.
Formaldehida este un compus chimic folosit in produse de uz casnic, materiale de constructie si conservant in unele produse de consum, inclusiv in sampoane. Poate provoca alergii de contact si s-a demonstrat ca provoaca dermatita.
Parabenii sunt conservanti chimici care au fost folositi de mult timp in produse cosmetice pentru a prelungi perioada de valabilitate a acestora. Studiile arata ca parabenii pot fi absorbiti rapid prin piele si pot patrunde in tesuturile corpului. Acest lucru poate provoca dermatita alergica si probleme ale pielii, cum ar fi roseata, iritatia, mancarimea pielii, descuamarea si urticaria.
Hexaclorofenul este un antiseptic folosit in cosmetica datorita proprietatilor sale antibacteriene. Compusul poate provoca iritatii ale ochilor si ale pielii. Alte efecte secundare includ inrosirea pielii, uscaciunea, descuamarea, umflarea si sensibilitatea la lumina.
Ftalatii sunt un grup de substante chimice utilizate in mod obisnuit pentru a face plasticul mai flexibil. Sunt folosite ca liant in produsele cosmetice, inclusiv in sampoane.
Ftalatii sunt asociati cu un risc de dezechilibru hormonal si infertilitate, scaderea numarului de spermatozoizi, defecte de reproducere si genitale. Studiile arata ca expunerea la ftalati poate creste riscul de pierdere a sarcinii si de diabet gestational.