Guillermo del Toro este unul dintre cei mai prolifici regizori contemporani. Acesta a regizat, produs, scris si chiar si-a imprumutat vocea pentru zeci de filme.

Academia de Arte si Stiinte Cinematografice l-a nominalizat pe del Toro la sase premii Oscar de-a lungul carierei sale (acesta plecand acasa cu doua statuete), cea mai recenta nominalizare venind ca producator al filmului Nightmare Alley, care a fost nominalizat pentru cel mai bun film.

Top 5 cele mai bune lungmetraje regizate de Guillermo del Toro

  • Labirintul lui Pan a reprezentat un salt cuantic in expresia sa artistica. del Toro a creat un gen hibrid de fantezie, groaza si razboi, actiunea fiind vazuta in mare parte prin ochii unei fete pe nume Ofelia in varsta de 11 ani.

In film, Ofelia calatoreste impreuna cu mama ei si cu noul ei tata vitreg, capitanul Vidal, la un avanpost unde Vidal reprima cu brutalitate rebelii care lupta impotriva noului regim francist. Pentru a scapa de situatia din ce in ce mai chinuitoare, Ofelia imbratiseaza o lume fantastica populata de creaturi exotice.

  • Forma apei este o poveste de dragoste dintre o femeie si un om peste tinut intr-un laborator secret al guvernului. Filmul s-a bucurat de un succes imens in randu criticilor de film, del Toro fiind recompensat cu premiul Oscarul pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor.

Acest film atinge transcendenta prin spectacolele sale, iar actorii Sally Hawkins, Richard Jenkins, Michael Shannon si Octavia Spencer aduc aceasta fantezie intunecata intr-o viata plina de emotii.

  • Cronos este primul lungmetraj al regizorului dupa un deceniu in care a facut scurtmetraje si a lucrat ca make up artist. Filmul spune povestea unui negustor de antichitati (Federico Luppi) care locuieste in Veracruz, Mexic si care gaseste un artefact stravechi ce il transforma intr-un vampir.

Acest lucru il aduce in conflict cu un om de afaceri pe moarte care a cautat dispozitivul ani de zile, sperand sa-si recapete tineretea.

  • Hellboy este un film bazat pe popularul roman grafic Dark Horse Comics al lui Mike Mignola, fiind o poveste tipica care dramatizeaza nasterea eroului si formarea echipei sale.

Filmul il gaseste pe Hellboy luptandu-se cu nazistii asa cum ar face orice super-erou bun, confruntandu-se in acelasi timp cu alegeri legate de folosirea propriilor puteri in scopuri bune sau mai putin bune. Criticii si publicul au apreciat imaginile filmului, dar si prezenta carismatica si inteleapta a lui Ron Perlman ca erou titular.