Crizantemele sunt plante de toamna, de unde si denumirea de „reginele toamnei”.  Apartinand familiei Asteraceae, acestea pot fi anuale sau perene, in functie de specie.

Inaltimea lor variaza intre aproximativ 40 de centimetri si un metru. Este o floare care prospera cel mai bine in solul obisnuit, iar inflorirea sa are loc intre iunie si noiembrie.  Aceasta planta infloreste in multe culori, in special rosu, roz, portocaliu, galben, dar si alb.

Cultivarea si intretinerea crizantemei in gradina

Pentru a creste crizanteme cu succes, cei interesati trebuie sa cunoasca nevoile si cerintele acestora. Aceasta planta rezistenta este destul de usor de cultivat. Cu toate acestea, nu suporta soluri prea calcaroase sau acide, iar terenul trebuie sa fie bine drenat. Se dezvolta cel mai bine intr-o locatie cu o doza buna de lumina solara. Cand vine iarna, este important sa se protejeze cu mulci sau sa fie acoperita cu folie din PVC.

In mod ideal, plantarea se face primavara, dar se poate face si la inceputul iernii. Chiar daca primele flori nu apar pana la inceputul toamnei (sau putin inainte), planta va avea timp sa se inradacineze si va fi mai rezistenta la climatul de toamna si de iarna.

In ceea ce priveste intretinerea, este destul de simpla. Crizantema nu necesita ingrijiri speciale, in afara de udarea regulata, insa frunzele nu trebuie udate, pentru a evita boli precum rugina sau fainarea.

De asemenea, trebuie indepartate partile deteriorate ale plantei. In mod regulat, solul va fi sapat usor pentru a-l aeriza si pentru a favoriza inflorirea.

Crizantema este o planta deosebit de interesanta. Pe langa faptul ca este disponibila in mai multe culori, inflorirea sa are loc destul de tarziu. Astfel, florile ei pot fi admirate pana in noiembrie, cand majoritatea plantelor isi pierd florile.

Crizantema este perfecta pentru infrumusetarea gradinii toamna. Poate fi plantata si intr-un pat de flori, de asemenea, este posibila plantarea in ghivece mari, pe balcon sau terasa.