Piratarea e-mailurilor este din ce in ce mai raspandita, iar victimele sunt numeroase. Gauri de securitate exploatate, erori umane, software de forta bruta, hacking, exista multe modalitati de a ocoli securitatea furnizorilor de conturi si a casutelor postale.

In plus, odata ce un e-mailul este piratat, este usor sa fie atacate si alte platforme sau site-uri web folosite cu adesa de e-mail compromisa.

Sfat de securitate

Atunci cand se utilizeaza o retea publica sau mobila, VPN-ul este adaptat pentru a proteja utilizatorii de eventualii hackeri prezenti in retea si care spioneaza persoanele conectate. Atat pe mobil, cat si pe computer, este recomandat sa se utilizeze un VPN precum CyberGhostVPN, de exemplu, care este un VPN bun pentru Windows (dar exista multe altele).

Acest instrument va permite criptarea si anonimizarea datelor care trec intre dispozitivul conectat si internet. In plus, poate fi instalat pe toate dispozitivele: telefon, computer si tableta. Este, de asemenea, un instrument excelent de protectie a confidentialitatii.

De asemenea, pentru a se evita piratarea de catre hackeri, este necesar sa se aleaga o parola puternica si sa se opteze pentru autentificarea cu doi factori. Folosirea unei adrese de e-mail special pentru lucrurile importante si o alta pentru site-urile mai putin fiabile este un alt pas prin care se poate evita piratarea.

Ce trebuie facut in caz de hacking?

Daca un cont online sau un e-mail a fost piratat, trebuie sa se ia urmatoarele masuri cat mai curand posibil:

  • Schimbarea parolei cu una noua, pe care nu a mai fost folosita niciodata;

  • Daca este posibil, verificarea si blocarea adreselor IP nerecunoscute in fila de securitate a contului;

  • Verificarea functiilor e-mailului, daca nu are configurata nicio redirectionare;

  • In cazul in care s-a pierdut accesul la e-mail, pasul care ar trebui efectuat este contactarea serviciului de asistenta al platformei.

Pentru cei care au raspuns unui mail piratat, trebuie sa aplice o serie de masuri de precautie, precum schimbarea parolei, blocarea e-mailului si raportarea mail-ului piratat ca fiind de tip phishing. Ceea ce este insa cel mai important, nu trebuie sa se intre in panica intr-o astfel de situatie.