In anotimpul rece, conducatorii auto au o principala preocupare, aceea de a feri bateria auto de inghet si de a asigura pornirea corecta a masinii. Pentru ca vremea rece si temperaturile scazute pot produce ravagii asupra bateriei, mai ales daca are tendinta de a se descarca repede, conducatorii auto se pot confrunta cu anumite probleme, pot descoperi ca autoturismul nu mai porneste din cauza frigului in momente cheie, ca nu mai pot pleca la serviciu sau ca nu mai pot ajunge la destinatie dupa o noapte intreaga de stat in ger.

Pasi ce trebuie urmati pentru a feri bateria auto de inghet

Primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca conducatorii auto este curatarea bornelor bateriei inainte de sezonul hibernal, deconectandu-le si folosind un dispozitiv sau o solutie speciala. Bornele trebuie curatate pana cand devin lucitoare, fara a ramane semne de coroziune. Dupa ce au terminat aceasta procedura, conducatorii auto trebuie sa se asigure ca au strans corect bornele atunci cand monteaza la loc bateria.

Al doilea pas este acela care presupune interventia unui mecanic inca de la inceputul iernii si verificarea sistemului electric de catre acesta. Desi bateria auto este in forma buna, alternatorul se poate defecta si poate necesita reparatii sau inlocuire. In cazul in care nu functioneaza corect, bateria nu va fi complet incarcata, iar bateria incarcata partial este susceptibila la inghet.

Al treilea pas presupune incarcarea bateriei auto folosind un incarcator inainte de o noapte rece. Bateriile incarcate complet sunt in siguranta la temperaturi chiar foarte scazute. Sunt situatii in care conducatorii auto scot bateria si o depoziteaza in interior seara pana cand trece perioada rece. In cazul in care bateria este complet goala sau necesita sa fie incarcata prea des, aceasta trebuie inlocuita. Bateriile nu pot fi reparate sau inlocuite fara ajutorul unui specialist deoarece acest lucru este foarte periculos deoarece continutul de acid poate genera scurgeri si emanatii de gaz exploziv in cazul in care este expus la scantei electrice sau la placa, iar compusii de plumb din bornele bateriei pot genera cancer si alte afectiuni.