La fel ca si dintii, limba contine bacterii si germeni care trebuie eliminati pentru a avea o gura sanatoasa. Instrumentele si metodele exista si sunt recomandate zilnic.

Bacteriile nu se gasesc in spatiile interdentare. Astfel, aproape jumatate din bacteriile care traiesc in gura provin de pe limba si pot fi responsabile de respiratia urat mirositoare. O limba sanatoasa ar trebui sa fie roz, lipsita de rani si depuneri albicioase. Nu ar trebui sa provoace durere sau disconfort.

Cum se curata corect limba?

Periuta de dinti poate fi folosita pentru curatarea limbii, chiar daca aceasta nu este dedicata acestei utilizari, in primul rand. Cu toate acestea ea va elimina o parte din bacterii. Insa, perii periutei trebuie sa fie flexibili pentru a nu rani limba.

Pentru aceasta intrebuintare, medicii recomanda o periuta de dinti cu o racleta integrata, special pentru limba, care va elimina aproape toate bacteriile, deoarece este special conceputa pentru textura spongioasa a limbii. In plus, ea va fi reinnoita de fiecare data cand se va schimba si periuta de dinti.

Aceasta ustensila are mai multe forme: clema, bucla flexibila etc. Modul sau de actiune este pur mecanic – razuieste limba cu fiecare trecere si, astfel, o scapa de toate bacteriile. Trebuie folosita de 2 ori pe zi pentru a lupta eficient impotriva bacteriilor. Deoarece papilele gustative sunt fragile, curatarea trebuie sa fie blanda si sa se efectueze fara presiune.

Racletele de limba sunt confectionate din metal, plastic sau silicon. Cele metalice sunt cele mai igienice si cele mai durabile – din plastic sunt mai ieftine dar sunt si cele mai putin rezistente si, prin urmare, trebuie schimbate in mod regulat – iar din silicon ofera un confort incomparabil si este foarte rezistenta.

  • Apa de gura

Spalaturile bucale sunt antibacteriene si ajuta eficient la combaterea germenilor. Cu toate acestea, trebuie evitate cele care contin alcool – pot irita limba, mai ales daca a fost periata puternic si poate usca mucoasele.

Chiar daca nu contine alcool, apa bucala poate provoca o senzatie de arsura, asa ca persoanele trebuie sa aiba grija – sa nu o lase in gura prea mult timp si sa respecte dozele prescrise.