Mucegaiul de pe un perete nu este doar inestetic, dar poate fi si cauza problemelor de sanatate pentru locuitorii unei case, cum ar fi astmul, iritarea ochilor, gatului si nasului, probleme respiratorii sau reactii alergice. El este, de asemenea, dovada unor probleme de umiditate care, pe termen lung, pot deteriora locuinta.

Care sunt cauzele mucegaiului pe perete?

Mucegaiul indica prezenta ciupercilor. In casa, apar sub forma de mici pete negre, in principal pe peretii din bucatarie sau baie. Aburul de la gatit, dusurile si uscarea rufelor sunt adesea cauza acestor urme de umiditate in incaperi slab ventilate sau supraincalzite.

De aceea, pentru a preveni aparitia mucegaiului pe pereti, este deosebit de important sa se aeriseasca locuinta foarte regulat. In incaperile umede, instalarea unui sistem de ventilatie evita aceste inconveniente. In cele din urma, deoarece caldura favorizeaza dezvoltarea ciupercilor care provoaca urme de mucegai, este recomandat sa nu se supraincalzeasca incaperea la o temperatura mai mare de 25 ° C.

Petele de mucegai pot aparea si pe peretii exteriori ai casei. Cauzele sunt, in general, mai grave (scurgeri din acoperis, in sistemul general de instalatii sanitare, infiltrarea apei prin sol etc.). Prin urmare, este recomandata apelarea la un profesionist pentru a rezolva aceste probleme.

Solutii pentru indepartarea mucegaiului de pe perete
  • Otetul alb

Otetul alb este bine cunoscut pentru eficienta sa in casa, pentru a indeparta calcarul, pentru a desfunda canalele de scurgere sau pentru a elimina mirosurile neplacute. Actiunea sa este, de asemenea, foarte valoroasa pentru indepartarea urmelor de mucegai.

Se foloseste o carpa sau un burete inmuiat in otet alb pentru a curata peretele afectat de mucegai.  Se amesteca intr-o sticla cu spray 300 ml otet alb si 200 ml apa si se pulverizeaza peste pete. Se lasa sa actioneze cateva ore. Cu o carpa, se sterge partea afectata a peretelui. Mucegaiul ar trebui sa dispara. In caz contrar, se repeta operatia.

  • Inalbitorul

Inalbitorul este un produs bun pentru indepartarea urmelor de mucegai. Este suficient sa se amestece cu apa si se aplica prin frecare cu un burete pe peretele afectat. Apoi se clateste.

  • Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, o solutie buna.  Se amesteca un sfert de cana de bicarbonat de sodiu cu o cana apa fierbinte si se curata petele de mucegai. Apoi se clateste.