Sensibilitatea gingilor este o problema frecventa si neplacuta, care poate aparea la orice varsta. Gingiile sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii dentare, dar atunci cand devin sensibile, pot cauza disconfort sau durere. In acest articol, vom examina cauzele sensibilitatii gingivale, simptomele si modalitatile prin care aceasta poate fi tratata si prevenita.

Cauzele sensibilitatii gingivale

Cauzele sensibilitatii gingivale pot fi multiple. Unele dintre cele mai comune cauze includ:

 • Periajul agresiv poate zgaria gingiile si poate cauza inflamarea lor, ceea ce duce la sensibilitate.

 • Gingivita si parodontita sunt afectiuni ale gingiilor care pot cauza inflamatia si sensibilitatea acestora. Aceste afectiuni sunt adesea insotite de sangerare gingivala si apar atunci cand bacteria si placile dentare se acumuleaza si se dezvolta pe dinti si pe gingii.

 • Consumul regulat de alimente acide, precum citricele sau bauturile carbogazoase sau alcoolice, poate coroda smaltul dintilor si poate cauza deteriorarea gingiilor, ceea ce duce la sensibilitate.

 • Caria dentara, abraziunea sau eroziunea smaltului dentar, precum si cariile la baza dintilor pot cauza sensibilitate gingivala. In plus, daca din dinti sau lucrari dentare reabilitatoare cum ar fi coroane, punți sau proteze, supraînalții sau depășiturile dentare au efect de „colț” sau cauzeaza supraînălțirea gingiei, acest lucru poate cauza si sensibilitate.

 • Femeile gravide sau cele care trec prin menopauza pot experimenta sensibilitate gingivala, deoarece nivelurile lor hormonale sufera fluctuatii.

 • Aceasta este situatia in care un implant dentar prezinta o inflamatie a tesutului de suport si este cauzata de o infectie.

Simptome ale sensibilitatii gingivale

Simptomele sensibilitatii gingivale pot varia de la usoara disconfort la durere intensa. Printre cele mai comune simptome se numara:

 • Sangerare gingivala dupa periajul dentar sau aplicarea presiunii;

 • Senzatii de durere sau disconfort dupa consumul anumitor alimente sau bauturi;

 • Roșeață sau inflamație a gingiilor;

 • Retractia gingivala (gingiile se retrag);

 • Halena sau respiratia urat mirositoare.

Tratament si prevenire

In cazul in care ai simptome de sensibilitate gingivala, este important sa-ti programezi o consultatie dentara la Elveto Dent, o clinica stomatologica din sector 2. In functie de cauza sensibilitatii, dentistul poate sfatui anumite tratamente sau recomanda o serie de modificari ale obiceiurilor de igiena orala, care pot ajuta la prevenirea si tratarea sensibilitatii gingivale. Iata cateva modalitati prin care puteti preveni sau trata sensibilitatea gingiilor:

 • Folositi o periuta de dinti cu peri moi si periajati delicat;

 • Folositi regulat pentru a elimina placile dentare din zona gingivala;

 • Evitati alimentele si bauturile acide sau limitati consumul lor;

 • In cazul femeilor, luati in considerare suplimentarea cu vitamine si minerale;

Urmati un program regulat de vizite la dentist de la Elveto-Dent.ro complete si controlati gingiile in timpul acestor vizite.

In cazul in care ti se recomanda sa utilizezi un anumit tip de pasta de dinti pentru sensibilitatea gingivala, este recomandat sa o folosesti zilnic si sa respecti instructiunile de utilizare. In plus, evitati sa utilizati apa prea rece sau prea calduta la periajul dintilor, deoarece aceasta poate cauza disconfort suplimentar.

Clinica stomatologica din sector 2 | Elveto-Dent.ro

sensibilitatea gingivala

Concluzie

Sensibilitatea gingivala poate fi o problema neplacuta si dureroasa, dar poate fi prevenita si tratata prin adoptarea unor obiceiuri de igiena orala adecvate si prin programarea regulara de consultatii dentare. Nu ezitati sa consultati medicul stomatolog de la Elveto Dent daca aveti probleme de sensibilitate gingivala.

Vestea buna este ca aceasta problema poate fi tratata si s-ar putea sa fie necesare doar cateva ajustari in rutina dumneavoastra de ingrijire orala pentru a va relaxa si a reveni la o viata lipsita de durere si disconfort.