My Salinger Year este o veritabila bijuterie cinematografica. Realizat de cineastul originar din Quebec, Philippe Falardeau, adaptat dupa romanul autobiografic al lui Joanna Rakoff, publicat in 2014, acest lung-metraj filmat in limba engleza a vazut lumina zilei in 2020. Toate persoanele care cauta un film potrivit pentru a prelungi atmosfera calduroasa a sarbatorilor pe care le-am lasat in urma trebuie sa stie ca My Salinger Year este ideal.

Joanna, pasionata de poezie, absolventa de literatura, decide sa se mute in New-York in mijlocul anilor 1990. In incercarea de a se face cunoscuta ca si poetesa, ontine un post ca asistenta intr-o agentie literara. Insa aceasta agentie nu este una oarecare, este vorba despre cea mai veche din oras, cea care il reprezinta pe celebru J.D. Sallinger. Misiunea sa? Aceea de a citi mailurile pe care i le trimit admiratorii si sa raspunda. Un post care nu ii face foarte mare placere (de altfel nu a citit nicio carte apartinand autorului), pe care altii si l-ar dori.

My Saliger Year spune povestea unei femei singure intr-un oras mare, pe care nu il cunoaste, insa o femeie ambitioasa, dornica sa invete orice.

Filmul va atinge sufletele sensibile, suflete care vad frumusetea in detaliile si manifestarile vietii. In acest sens, de retinut sunt scenele onirice de dans (interpretate cu gratie de Margaret Qualley care, inainte de a deveni actrita, a fost balerina), dar si cele in care Joanna isi imagineaza toti tinerii adresandu-se, in fata camerei, intr-un mod foarte intim, scriitorului pe care il idolatrizeaza. Retras din viata publica de cativa ani, nu va aparea niciodata pe ecran. Ca si personalitatea capricioasa si legendara pe care ne-o imaginam, J.D. Salinger (sau pur si simplu Jerry, cum i se spune in cadrul agentiei) nu se face auzit decat la capatul firului, in timpul diferitelor convorbiri.

Intr-o zi, cand seful ei a plecat de la birou, Joanna raspunde la telefon si descopera pentru prima data vocea scriitorului. Din acest moment memorabil se nasc cateva discutii amicale intre cei doi oameni, suficiente pentru a marca viata protagonistului nostru. Imbunatatita de interpretarea unei vedete in devenire de la Hollywood, Margaret Qualley, povestea Joannei straluceste de delicatete si inspiratie.