Dietele de slabit reprezinta o categorie larga de moduri diferite de a elimina grasimea corporala. De ani de zile, nutritionistii incearca sa dezvolte reguli care sa fie universale pentru toata lumea.

O dieta de slabire ar trebui in primul rand sa fie diversa, astfel incat sa ofere corpului toti nutrientii (proteine, zaharuri, grasimi) necesari, precum si vitamine si minerale in proportii potrivite.

Adesea, dietele de slabire sunt asociate cu antrenamente grele. Cu toate acestea, daca dieta nu este adaptata unei anumite persoane, efectele sale pot fi de scurta durata sau pot duce la un efect yo-yo. Din acest motiv, dietele de slabire ar trebui sa fie asociate in primul rand cu schimbarea obiceiurilor alimentare si nu numai cu introducerea unor restrictii alimentare.

In acest moment, merita mentionat asa-numitul post, adica diete strict restrictive, care includ o dieta cu varza de 7 zile sau o dieta cu 1000 de calorii. Sunt foarte periculoase pentru sanatate si pot duce la tulburari grave. O dieta de 1500 de calorii este mai sigura, adesea folosita pentru a pierde in greutate pe anumite parti ale corpului, cel mai adesea abdomen si coapse.

Dieta cu varza mentionata mai sus apartine asa-numitei diete monocomponente, printre care se distinge si dieta cu oua sau dieta cu fructe (ananas, grepfrut, mar). Foarte populara este si dieta Copenhaga, care face parte din dietele pe termen scurt si sarace in calorii.

Rezultatul este cel mai rapid atunci cand se folosesc diete restrictive. Totusi, daca se doreste ca rezultatul sa fie de lunga durata, ar trebui sa se aleaga o dieta adaptata stilului de viata, inclusiv activitatea fizica.

Meniul unei diete de slabit include cel mai adesea produse cu indice glicemic scazut (legume si fructe). Pe baza lor, se pot pregati cocktailuri care vor oferi corpului elementele necesare.