Este menopauza sau sarcina? – este o intrebare destul de frecventa. De multe ori s-a intamplat ca o femeie sa creada ca este la menopauza, dar de fapt aceasta sa fie insarcinata. Acest tip de surpriza poate provoca, fara indoiala, un mare soc, motiv pentru care este esential sa se inteleaga diferentele si asemanarile dintre cele doua.

Simptomele menopauzei

Menopauza este perioada din viata unei femei cand aceasta nu mai are perioade menstruale. Este o etapa care apare atunci cand corpul ei inceteaza sa mai produca atat de multi hormoni. Medicii considera ca o femeie se afla la menopauza, atunci cand nu a mai avut menstre, timp de 12 luni consecutive.

Inainte de menopauza, femeile trec de obicei printr-o perioada de tranzitie numita perimenopauza. In acest timp, o femeie poate observa ca perioadele menstruale incep sa se schimbe in ceea ce priveste regularitatea, durata si cantitatea de sangerare.

Pe langa acestea, o femeie poate prezenta si alte semne de menopauza. Acestea includ:

– bufeuri sau senzatii bruste de caldura extrema, care provoaca disconfort si transpiratie;

– dificultate de a dormi bine;

– modificari ale dispozitiei;

– frecventa crescuta de urinare si infectii ale tractului urinar;

– uscaciunea vaginala care poate face sexul inconfortabil;

– lipsa de interes pentru sex.

Simptomele sarcinii

Multe simptome ale menopauzei sunt asadar similare cu cele ale sarcinii.

Si femeile insarcinate prezinta, de asemenea, schimbari de dispozitie si probleme de somn.

Alte simptome asociate cu sarcina includ:

– oboseala;

– greata sau varsaturi, in special dimineata;

– urinare mai frecventa;

– sani durerosi, mariti.

Deoarece multe dintre aceste simptome sunt similare cu cele ale menopauzei, este posibil ca o femeie sa poata crede ca este insarcinata in timp ce trece, de fapt, prin menopauza si invers.

Exista insa o varietate de modalitati prin care o femeie poate identifica daca este insarcinata- teste de sarcina, analize de sange si ecografii.

Menopauza – diagnosticare

Pentru a fi sigur ca o femeie este la menopauza, un medic va lua in considerare toate simptomele pe care aceasta le-a intampinat. De asemenea, medicul poate efectua analize de sange pentru a identifica nivelul hormonilor.