Ghimbirul este un condiment care are foarte multe proprietati benefice pentru sanatatea organismului. Este un ajutor impotriva multor afectiuni pe care majoritatea oamenilor le fac la un moment dat.

Ghimbirul poate ajuta la tratarea indigestiei cronice

Indigestia cronica (dispepsie) se caracterizeaza prin durere recurenta si disconfort in partea superioara a stomacului. Se crede ca golirea intarziata a stomacului este un factor important al indigestiei. Interesant este ca s-a dovedit ca ghimbirul grabeste golirea stomacului la persoanele cu aceasta afectiune. Dupa consumarea unei supe, ghimbirul a redus timpul necesar pentru ca stomacul sa se goleasca, de la 16 la 12 minute.

Intr-un studiu realizat pe 24 de persoane sanatoase, 1,2 grame de praf de ghimbir inainte de masa au accelerat golirea stomacului cu 50%.

Pulberea de ghimbir poate reduce semnificativ durerile menstruale

Durerea menstruala ( dismenoreea ) se refera la durerea resimtita in timpul ciclului menstrual. Una dintre utilizarile traditionale ale ghimbirului este pentru ameliorarea durerii, inclusiv durerea menstruala. Intr-un studiu, 150 de femei au fost instruite sa ia 1 gram de praf de ghimbir pe zi, pentru primele 3 zile ale menstruatiei. Ghimbirul a reusit sa reduca durerea la fel de eficient ca alte medicamente specifice.

Ghimbirul poate scadea nivelul colesterolului

Nivelurile ridicate de lipoproteine LDL (colesterolul rau) sunt legate de un risc crescut de boli de inima. Alimentele pe care oamenii le consuma pot avea o influenta puternica asupra nivelului LDL. Intr-un studiu de 45 de zile pe 85 de indivizi cu colesterol ridicat, 3 grame de praf de ghimbir au provocat reduceri semnificative la majoritatea markerilor de colesterol.

Acest lucru este sustinut de un studiu la sobolani hipotiroidieni, in care extractul de ghimbir a scazut colesterolul LDL intr-o masura similara cu atorvastatina medicamentului care scade colesterolul. Ambele studii au aratat, de asemenea, reduceri ale colesterolului total si ale trigliceridelor din sange.

In concluzie exista unele dovezi, atat la animale, cat si la oameni, ca ghimbirul poate duce la reduceri semnificative ale nivelului de colesterol LDL si al trigliceridelor din sange.