Hernia hiatala este o afectiune care se manifesta la nivelul peretelui abdominal superior. De cele mai multe ori, herniile apar atunci cand un organ din cavitatea abdominala iese printr-un defect al peretelui abdominal. De obicei, cele mai multe dintre herniile hiatale mici nu ajung sa cauzeze probleme – unele persoane nu stiu ca au aceasta afectiune.
Ce cauzeaza o hernie hiatala?
In majoritatea cazurilor, adevarata cauza a herniei hiatale ramane necunoscuta. De fapt, cauzele acestei boli pot fi multe. Este posibil ca o persoana sa se nasca cu o deschidere hiatala mai mare si din cauza unor conditii precum obezitate, sarcina sau chiar tuse, la un moment dat poate aparea o hernie hiatala.
Care sunt simptomele unei hernii hiatale?
Dupa cum a devenit deja clar, multi oameni cu hernie hiatala nici macar nu isi suspecteaza boala. Uneori, simptomele unei hernii hiatale sunt ca cele ale bolii de reflux gastroesofagian, care apare atunci cand diferite sucuri digestive se deplaseaza din stomac inapoi in esofag.
Simptomele bolii de reflux gastroesofagian includ: arsuri la stomac, un gust amar sau acru in partea din spate a gatului, balonare si eructatii, disconfort sau durere in stomac / esofag.
Este important de mentionat, totusi, ca o persoana cu hernie hiatala nu are neaparat boala de reflux gastroesofagian si invers.
Alte simptome ale herniei hiatale sunt durerea toracica si, in unele cazuri, durerea de stomac. Deoarece durerea toracica poate fi un semn al altor boli, este important sa se consulte un specialist.
Ce persoane prezinta un risc mai mare de hernie hiatala?
Aceasta boala medicala este mai frecventa la femei, la persoanele cu varsta peste 50 de ani si la persoanele supraponderale.
Cum este diagnosticata o hernie hiatala?
O hernie hiatala poate fi diagnosticata cu o radiografie care permite medicului sa vada esofagul sau cu endoscopie.
Care este tratamentul herniei hiatale?
Din cauza lipsei de simptome la majoritatea oamenilor, este posibil ca o hernie hiatala sa nu fie tratata daca este mica. Cu toate acestea, daca stomacul este rasucit, este necesara o interventie chirurgicala.