Adesea oamenii aud de conceptul „laptop pentru gaming”. Insa multi se intreaba daca chiar exista asa ceva. Nu cumva este doar un truc de marketing, cat de mult se poate avea incredere intr-o astfel de clasificare?

Pentru a inlatura aceasta indoiala trebuie spus ca, de fapt, conceptul de laptop de gaming exista. Dar ce-i trebuie unui astfel de laptop si ce parametri ar trebui sa indeplineasca pentru a fi catalogat ca atare?

De-a lungul anilor, dimensiunea fizica a placilor video a crescut direct proportional cu puterea lor. Recent, exista atat de multe placi video supradimensionate incat descrierea lor include deja dimensiunea cutiei pentru care este destinata.

Iar consumul lor de energie este atat de mare incat nu este neobisnuit de vazut o sursa de alimentare de 1Kw + computer.

Pe de alta parte, odata cu progresul tehnologiei, acceleratoare grafice din ce in ce mai puternice sunt gazduite in dimensiuni din ce in ce mai compacte, ceea ce permite electronicelor aparent mici sa aiba o putere de calcul impresionanta.

Daca pana de curand acceleratorul grafic era o placa video de sine statatoare, astazi acceleratorul grafic poate fi acum incorporat in procesor. Desigur, un astfel de accelerator este inferior puterii unei placi video de sine statatoare, dar sarcina sa este sa sustina munca generala si face o treaba grozava.

Odata cu lansarea unor marci, precum Alienware, seria de jocuri Dell, laptopurile au luat o intorsatura brusca si au incetat sa mai fie ceea ce erau inainte. Un laptop cu 2 placi video in modul SLI a fost candva doar un vis, dar acum este o realitate.

O versiune completa a unei placi video desktop poate fi gasita acum pe un laptop. Un exemplu in acest sens este laptopul Asus – TUF Dash F15, care pe langa toate caracteristicile impresionante precum procesorul i7 de generatia a 11-a, 16GB DDR4 RAM super rapida, 1TB SSD, vine cu o placa video nVidia GeForce RTX 3070, care are desktop performant.

Un alt reprezentant al unui laptop de gaming cu performanta desktop este MSI GF65, care vine cu un procesor i5 de generatia a 10-a, 16 GB DDR4 RAM, 512 GB SSD si placa video nVidia GeForce RTX 3060 cu 6 GB GDDR5, capabila sa ruleze orice titlu de joc modern.

Asadar, se poate spune din toata inima ca laptopurile nu mai sunt ceea ce erau. Acum utilizatorilor le va fi mai usor ca niciodata sa ia jocurile peste tot cu ei si sa fie castigatori, indiferent unde se afla azi sau maine in lume.