Desi traim intre o lume in care nesiguranta pandeste la orice pas, parintii se lupta cu multe decizii atunci cand se gandesc sa isi lase copilul sa mearga singur la scoala. In cazul in care distanta dintre casa si scoala nu este foarte lunga si aceasta nu afecteaza siguranta si sanatatea, precum si securitatea propriului copil, parintii opteaza sa ii lase sa parcurga singuri drumul de acasa la scoala si invers chiar din clasele primare

Care este momentul potrivit sa iti lasi copilul sa mearga singur la scoala

Nu exista un anume moment potrivit sau o varsta corecta la care parintii isi pot lasa copilul sa mearga la singur la scoala. Pentru ca in Romania nu exista o legislatie care sa prevada o anumita varsta de la care parintii il pot lasa copiii nesupravegheati, decizia le revine suta la suta parintilor. Psihologii atraga atentia acestora ca trebuie sa aiba in vedere gradul de dezvoltare al copilului, capacitatea de a intelege si de a respecta anumite reguli, mediul de viata, inteligenta si alte aspecte importante.

Cum pregatiti copiii inca de la clasa zero sau clasa intai sa parcurga drumul spre scoala singuri

Daca aceasta institutie se afla in imediata vecinatate a casei sau apartamentului in care locuiesc, ideal este ca atat parintii, cat si copilul sa aiba parte de o pregatire emotionala anterioara din punct de vedere psihologic. Momentul in care copilul parcurge singur drumul spre scoala poate fi perceput ca si o ruptura, ruptura care va fi mai putin brutala daca are loc treptat.

In timp ce parintii sunt ingrijorati pentru siguranta copilului, copilul poate fi ingrijorat pentru faptul ca nu mai gaseste drumul inapoi spre casa, nu se descurca singur, intervin probleme la trecerea de pietoni sau ca nu este destul de vigilent incat sa faca fata tuturor pericolelor care ii ies in cale.

De aceea este foarte util ca parintii sa le ofere micutilor un smartwatch sau un dispozitiv de tip GPS pentru a vedea in permanenta unde sunt si astfel sa se linisteasca ei insisi, iar copiii sa fie treptat asigurati ca nu este nicio problema in a parcurge drumul spre scoala singuri si chiar sa li se ofere recompense si lauda in acest sens. Aprecierile intaresc mai mult comportamentele pozitive ale copiilor.