Fierul este un mineral de care bebelusii si copiii au nevoie pentru a creste sanatosi.  Globulele rosii contin hemoglobina, o proteina care transporta oxigenul catre toate celulele din corp. Corpul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina.

Daca nu exista suficient fier, globulele rosii din sange vor deveni mici, palide si nu pot transporta suficient oxigen catre organele si muschii din corp. Aceasta se numeste anemie.

Care sunt simptomele lipsei de fier?

Bebelusii si copiii au nevoie de fier pentru o dezvoltare normala a creierului. Bebelusii care nu primesc suficient fier pot fi mai putin activi si cresc mai incet. De asemenea, pot prezenta urmatoarele simptome:

  • Piele palida;
  • Lipsa poftei de mancare;
  • Iritabilitate;

Deficitul de fier poate afecta performanta scolara la copiii mai mari. Datorita nivelului scazut de fier, copiilor le este greu sa se concentreze si se simt obositi.

De cat fier au nevoie bebelusii

Copiii nascuti la termen se nasc cu o rezerva de fier, care li se transmite prin sangele mamei in timpul sarcinii. Pana la varsta de 6 luni, bebelusii alaptati vor primi ceea ce au nevoie din laptele mamei lor. Cu toate acestea, daca se asteapta prea mult dupa 6 luni pentru a introduce alte alimente, creste riscul de deficit de fier al bebelusului.

Daca mama nu poate alapta, poate apela la preparate pentru sugari fortificate cu fier in primele 12 luni de viata. Acest preparat trebuie sa se bazeze pe lapte de vaca.

Este laptele de vaca o sursa buna de fier?

Nu, laptele de vaca nu este o sursa buna de fier. Chiar daca contine aproximativ aceeasi cantitate de fier ca laptele matern, este slab absorbit de organism.

Trebuie ca bebelusul sa primeasca alte surse de fier si vitamina C inainte de a incepe sa consume lapte de vaca. Se asteapta pana cand bebelusul are cel putin 9-12 luni inainte de a introduce lapte integral de vaca.

Consumul prea mult de lapte de vaca poate provoca deficit de fier (a se limita cantitatea la 500 ml pe zi dupa varsta de 12 luni).