Libidoul este o reflectare directa a echilibrului hormonal global, iar hormonii sunt regulatorii ai aproape tuturor sistemelor, organelor si proceselor din corp, inclusiv emotiile, starea de spirit si constiinta in sine. Si acest lucru merge mult dincolo de simpla crestere sau scadere a nivelului de estrogen si testosteron. Exista aproape o suta de hormoni, fiecare jucand un rol absolut esential in sanatatea si bunastarea oamenilor. Dar, in ciuda faptului ca este un sistem biologic complex si masiv, nivelurile de libido sunt o modalitate usoara de a calibra sanatatea si functionarea organismului.

Atunci cand este utiliza orice tip de inlocuitor sintetic sau natural al hormonilor, corpul se opreste sau reduce semnificativ productia endogena a hormonului care este suplimentat pentru a incerca si mentine echilibrul. Apoi, cand se opreste suplimentarea cu hormoni, va urma o faza intensa cu tot felul de simptome neplacute, pana cand corpul va reporni producerea proprie de hormoni naturali, ceea ce poate dura destul de mult timp.

Plante si Alimente care ajuta la optimizarea echilibrului hormonal

  • Florile de Mucuna sunt unele dintre cele mai unice comori ale naturii. In parte, deoarece acestea sunt una dintre putinele plante incarcate cu o cantitate neobisnuit de mare de compusi hormonali activi, in special dopamina, care actioneaza si ca un afrodiziac puternic.
  • Colostrum – Atunci cand se nasc bebelusii, in primele zile, mamele lor produc un tip special de lapte care este extrem de hranitor si care este incarcat cu substante nutritive esentiale, vitamine, factori de stimulare a imunitatii si un numar de alti compusi potentiali de stimulare a sanatatii. Colostrul este modalitatea naturii de a se asigura ca nou naascutul are un start nutritional esential care il va ajuta sa se dezvolte intr-un adult sanatos.
  • Tongkat ali este o planta infloritoare, asemanatoare copacilor, originara din Indonezia, care este una dintre cele mai puternice stimulente hormonale de pe planeta. Este una dintre putinele substante naturale care a fost demonstrata stiintific ca imbunatateste efectiv nivelurile de testosteron. Multi barbati o utilizeaza ca o planta naturala de imbunatatire a activitatii sexuale.
  • Polenul de pin este o substanta oarecum necunoscuta populatiei europene, fiind in principal utilizata in traditia medicinii chineze, ca o substanta puternica androgenica si care imbunatateste vitalitatea.