Inainte de a spune primele cuvinte si inainte de a face primii pasi, bebelusii isi ingrijoreaza parintii care considera ca acestia au o problema pentru ca nu vorbesc sau nu merg la fel de repede ca si copiii prietenilor de familie. Adevarul este ca fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare si de mers, asadar in timp ce unii copii fac primii pasi la varsta de 8 luni, altii fac primii pasi la varsta de 1 an si jumatate, iar niciun comportament nu este ingrijorator atata timp cat copilul merge normal si nu are probleme de echilibru si nu numai. Parintii ingrijorati trebuie sa inteleaga faptul ca fiecare bebelus are propriul ritm de dezvoltare si propria personalitate, iar in timp ce asteptarile celor din jur sunt contrariate de realitate, alteori miturile care se construiesc in jurul acestui subiect sunt daramate de evidente care ii uimesc pana si pe cercetatori.

Mituri legate de primii pasi ai bebelusului

Unul din cele mai importante mituri legate de mersul in picioare al bebelusilor pentru prima data tine de faptul ca muschii sunt cei mai importanti pentru aceasta activitate. Muschii picioarelor trebuie sa fie foarte bine dezvoltati pentru ca un copil sa mearga, insa si muschii spatelui, ai gatului si bratele sunt la fel de importante in exersarea mersului.

Un alt mit cu care parintii se cofnrunta foarte des este acela ca vor fi nevoiti sa amenajeze din nou locuinta din moment ce copiii vor face primii pasi. Acest mit este un adevar. Din momentul in care copilul face primii pasi, casa trebuie securizata, obiectele contondente si de mobilier foarte ascutite trebuie acoperite, mutate sau eliminate, iar aceste schimbari de décor trebuie facute inainte ca bebele sa implieasca 6 luni.

Nu in ultimul rand, mitul legat de premergator care il ajuta pe copil sa mearga mai repede este spulberat de cercetarile in domeniu care arata ca de fapt premergatoarele cauzeaza intarzieri de mers, nu sustin mersul si pot provoca mersul pe varfuri al copiilor.