Majoritatea proprietarilor de caini stiu ca cel mai bun moment pentru a-l invata pe animalul lor de companie sa socializeze este atunci cand este un pui. Cainii sunt cel mai sensibili si receptivi intre varsta de 3 si 12 saptamani – cu cat este educat spre a socializa mai repede, cu atat mai bine. Dupa aceasta perioada de 12 saptamani, poate fi foarte dificil ca un caine sa accepte pe cineva nou sau necunoscut.

In acelasi timp, in anumite cazuri a fost imposibila socializarea in perioada recomandata. Poate catelul era foarte bolnav, iar medicul veterinar a recomandat pastrarea sa departe de alti caini. Sau poate ca animalul a fost salvat de pe strada la o varsta inaintata, iar stapanul nu a avut ocazia sa il dreseze. Oricare ar fi motivul, cainele nu trebuie sa fie privat de la socializare si joaca cu alti catei.

Plimbarea zilnica si intalnirea cu alti caini

Plimbarile sunt o oportunitate excelenta pentru catel sa vada si eventual sa ia contact cu alti oameni si caini, precum si pentru a practica un comportament corespunzator. De ce? Ei bine, pentru ca se vor confrunta cu mai multe situatii atunci cand ies la plimbare, decat atunci cand se afla acasa. Plimbarile sunt, de asemenea, minunate pentru socializarea cainilor, deoarece vor avea mai putina energie si vor fi mai calmi odata ajunsi acasa. In cazul in care latra la alt caine, acesta nu trebuie certat sau tras inapoi cu lesa, deoarece aceste gesturi cresc nivelul de stres si fac experienta sa fie negativa si sa asocieze sentimentele neplacute cu alti caini. In schimb, se va mentine energia pozitiva, calma, iar cainele va fi distras cu un sunet scurt cu care a fost dresat, ori cu o atingere.

Folosirea unei botnite la un caine adult

Daca proprietarul cainelui stie ca animalul latra sau maraie la alti caini, poate fi de ajutor o botnita. Evident, acest lucru previne pericolul de a musca sau a ataca si poate mentine ambii caini calmi. Lucrurile nu trebuie grabite. Initial, stapanul cainelui poate opta pentru plimbari in apropierea parcului de catei, pentru ca animalul sau de companie sa ii observe pe ceilalti cum se joaca. Astfel isi va dori sa ajunga la ei, iar cand o va face, probabilitatea ca socializarea sa aiba loc este foarte mare.