Sony intra in industria auto in parteneriat cu Honda, printr-un nou brand numit Afeela, care va comercializa un sedan electric in 2025. Tocmai a fost prezentat un prototip.

Sony si Honda fac inca un pas inainte in realizarea proiectului lor comun in domeniul auto. Gigantul japonez din domeniul tehnologiei si divertismentului si-a anuntat intentia de a intra in acest nou sector in 2020, prezentand conceptul sedan Vision-S. Ulterior, a dezvaluit conceptul de SUV Vision-S 02 si a anuntat un parteneriat cu producatorul japonez Honda.

Conceptele Vision-S si Vision-S 02 se bazau pe un sasiu Magna si fiecare avea doua motoare (cate unul pe axa) cu o putere combinata de 544 CP. Afeela nu este foarte detaliata in privinta aspectelor mecanice ale prototipului sau, precizand doar ca are si tractiune integrala. Cu toate acestea, dimensiunile sunt cunoscute: 4,90 m lungime, 1,90 m latime, 1,46 m inaltime, 3 m ampatament. Jantele de 21 de inci sunt solide. Acoperisul fastback este vitrat si are cinci locuri. Liniile masinii sunt chiar mai aerodinamice decat cele ale lui Vision-S.

Cand masina devine un centru de divertisment

Desi nu cunoastem platforma fizica a sedanului Afeela, stim ca acesta foloseste arhitectura software Snapdragon de la firma americana Qualcomm. Computerele si software-ul sau sunt combinate cu cei 45 de senzori si camere Sony si cu sistemele de asistenta la conducere Honda pentru a permite o conducere autonoma de nivel 3 (din 5), conectivitate cu alte vehicule si infrastructuri, precum si servicii de streaming care permit accesul la catalogul de muzica, filme si videoclipuri Sony prin intermediul numeroaselor ecrane instalate in interior. Exista ecrane pe toata latimea plansei de bord si pe spatarul scaunelor din fata. Exista chiar si un afisaj intre faruri.

Un pic mai multa rabdare

Afisajul poate fi utilizat pentru a comunica cu alti utilizatori ai drumului, pentru a afisa un film de bun venit sau pentru a afisa o tema vizuala aleasa de utilizator, cum ar fi imaginea de fundal a unui computer sau a unei console de jocuri. Proiectarea interfetei multimedia a masinii a fost incredintata studioului american de dezvoltare de jocuri Epic Games (Gears of War, Fortnite etc.) si instrumente digitale (Unreal Engine, Epic Games Store etc.). Sunt anuntate caracteristicile Metaverse.

Desi detaliile industrializarii sedanului Afeela nu au fost inca precizate, noul producator a anuntat ca rezervarile prealabile vor fi deschise in prima jumatate a anului 2025, ca registrul de comenzi va fi deschis la sfarsitul anului 2025 si ca primele livrari in America de Nord vor avea loc in primavara anului 2026.