Industria designului este într-o continuă evoluție, iar fiecare an aduce cu sine tendințe și idei noi. Anul 2023 nu face excepție, fiind un an plin de inovație și creativitate în domeniul designului. În acest articol, vom explora câteva dintre tendințele majore care se vor impune în 2023, într-o varietate de domenii, de la design interior și mobilier, până la design grafic și modă.

Culorile vibrante și îndrăznețe

În 2023, se preconizează că culorile vibrante și îndrăznețe vor domina peisajul designului. Astfel, vom vedea utilizarea accentuată a nuanțelor puternice, precum portocaliu aprins, verde smarald sau roz neon.

Aceste culori vor aduce energie și vitalitate în spațiile interioare și vor fi utilizate atât pe pereți, cât și în accesorii și mobilier. Pentru a echilibra în mod corespunzător aceste nuanțe puternice, se va opta pentru tonuri neutre sau pastelate în restul spațiului.

Utilizarea materialelor sustenabile

Cum preocuparea pentru mediu devine din ce în ce mai importantă, designul ecologic și utilizarea materialelor sustenabile câștigă tot mai mult teren. În 2023, se va pune un accent deosebit pe utilizarea materialelor reciclabile, biodegradabile și regenerabile în toate aspectele designului, de la mobilier și finisaje interioare, până la ambalaje și branding.

Astfel, se va încerca să se reducă amprenta de carbon și să se promoveze un stil de viață sustenabil prin design.

Minimalismul și funcționalitatea în design interior

Minimalismul și funcționalitatea au fost tendințe puternice în designul interior în ultimii ani, iar acestea vor continua să domine în 2023. Se va urmări crearea de spații aerisite, curate și bine organizate, cu un accent deosebit pe utilizarea spațiului în mod eficient.

Se va opta pentru mobilier multifuncțional și soluții de stocare inteligente, care să ofere practicitate și să maximizeze spațiul disponibil. Culorile neutre și paletele minimalistice vor fi preferate pentru a accentua senzația de spațiu și liniaritate.

Design grafic abstract și îndrăzneț

În designul grafic, se va vedea o creștere a utilizării formelor geometrice abstracte și a designului îndrăzneț. Se va folosi o combinație de linii curate și colorate, combinată cu tipografie distinctă, pentru a crea o grafică captivantă și inovatoare. Imaginile și ilustrațiile abstracte vor fi la modă, cu teme variate și experimentarea cu combinații neașteptate de culori și texturi.

Modă sustenabilă și aspectul vintage

În industria modei, se preconizează o creștere a interesului pentru modă sustenabilă și aspectul vintage în 2023. Se va promova achiziționarea de haine și accesorii second-hand, precum și producția de modă din materiale organice și reciclate. Designul vestimentar va aduce un aer retro și influențe vintage, cu imprimeuri și tăieturi clasice reinterpretate într-un stil modern.

Acestea sunt doar câteva dintre tendințele de design pentru anul 2023. Indiferent dacă este vorba de design interior, design grafic sau moda, se observă o abordare mai sustenabilă și îndrăzneață, cu accent pe inovație și creativitate. Astfel, 2023 promite să fie un an plin de oportunități și inspirație pentru profesioniștii din industria designului.