In general, schimbarile hormonale, fizice si emotionale explica tulburarile de somn in timpul sarcinii. Schimbarile mari in organism in timpul sarcinii pot interfera cu calitatea somnului. Desi oboseala cuprinde corpul in primele luni de sarcina, vine un moment in care somnul poate fi dificil.

Pe masura ce sarcina progreseaza, apar simptome ale tulburarilor de somn. Cu cat creste mai mult burta, cu atat creste mai mult disconfortul digestiv si apar mai multe indoieli si anxietate. Toti acesti factori pot explica insomnia.

Prin urmare, este esential sa se puna in practica anumite sfaturi, pentru a adormi cu usurinta si pentru a beneficia de o buna odihna.

  • Cina usoara

Desigur, nici o femeie insarcinata nu trebuie sa treaca peste mese. Cu toate acestea, la cina, este recomandat sa se mance mai putin si sa se evite consumul de alimente iritante. Alimentele prajite, grasimile si condimentele pot duce la reflux gastric.

  • Aport moderat de lichide pentru un somn mai bun

Unul dintre factorii responsabili pentru tulburarile de somn la femeile gravide este dorinta frecventa de a urina. Astfel, ideal este ca aportul de lichide sa nu fie seara pentru a oferi corpului timpul necesar eliminarii lichidelor inainte de culcare.

  • Evitati cofeina

Cafeaua, ciocolata si alte produse care contin cofeina sau componente stimulante pot pune creierul in stare de alerta si pot duce la insomnii. Prin urmare, ar trebui evitate aceste stimulente de la jumatatea zilei.

  • Activitate fizica pentru a dormi mai bine

Sarcina nu ar trebui sa fie un obstacol in practicarea activitatii fizice. Mai mult, exercitiul fizic ajuta la odihna mai bine seara, mai ales daca practica are loc devreme in timpul zilei. Ar trebui sa se efectueze exercitii potrivite pentru femeile insarcinate sau sa se mearga la plimbare aproximativ 30 de minute.

  • Practicati tehnici de relaxare pentru a dormi mai bine

Exercitiile de respiratie si tehnicile de relaxare, cum ar fi yoga, pot ajuta la reducerea tensiunilor si anxietatilor care afecteaza calitatea somnului in timpul sarcinii. Baile cu apa calda sau aromoterapia sunt, de asemenea, optiuni bune.