Parodontita, parodontoza sau boala gingiilor este o infectie comuna care dauneaza tesutului moale si scheletului care susține dinții. Fara tratament, osul alveolar din jurul acestora se va eroda treptat. Pentru a impiedica retractia gingivala, slabirea radacinilor in alveole si pierderea dintilor, se recomanda tratamente stomatologice intr-o clinica de specialitate. Acestea vizeaza atat profilaxia, cat si remedierea situatiei si minimalizarea efectelor negative ale bolii.
Tratamente stomatologice profilactice
Profilaxia pentru parodontoza include, la pacientii cu risc, tratamente stomatologice profilactice. Unele dintre acestea se pot efectua la domiciliu si includ spalarea temeinica a dintilor, de cel putin doua ori pe zi, utilizarea atei dentare si a apei de gura.
Pacientii predispusi la parodontoza, cu antecedente in familie sau cu simptome incipiente ale bolii, cum ar fi sangerarea gingiilor, trebuie sa reduca substantial consumul de zahar, sa renunte la tutun si sa consume cat mai rar alcool. Un rol deosebit il are medicul stomatolog, care efectueaza periodic o curatare profesionala a dintilor, cu indepartarea tartrului si a placii dentare.
Tratamente medicamentoase pentru parodontoza
O radiografie dentara Drumul Taberei, la o clinica stomatologica specializata va fi efectuata in prealabil pentru a verifica sanatatea orala a pacientului si a evidentia afectiuni care nu pot fi observate prin simpla examinare. Dupa o control preliminar, la PlazaDent.ro se asigura cele mai bune solutii personalizate, in functie de problemele fiecarui pacient.
Pentru parodontoza, profilaxie sau pentru faza incipienta, medicatia poate fi o optiune eficienta. Aceasta poate lua forma unor paste de dinti profesionale, a unor geluri pentru gingii sau a unor substante speciale. Un compus format din microsfere de clorhidrat de minociclina poate fi introdus de dentist in alveole pentru a reduce acumularea de placa.
Tratamente stomatologice | radiografie dentara Drumul Taberei | PlazaDent.ro
Interventia chirurgicala parodontala
Daca alte tratamente nu ajuta, medicul stomatolog poate recomanda interventia chirurgicala parodontala. Chirurgia poate indeparta bacteriile din alveolele dentare, elimina bacteriile de pe radacini si acolo unde radacinile dintilor se divid. De asemenea, la PlazaDent se utilizeaza tratamente regenerative pentru a reface tesutul gingival si osul pierdut. Un parodontolog poate efectua una sau toate aceste proceduri sub anestezie locala. Gingiile se vor inchide cu cusaturi după procedura.
Pacientii care prezinta sangerarea gingiilor, inflamarea sau disconfort la masticatie si atingere a gingiilor, respiratie urat mirositoare, dinti care se misca, ulceratii pe gingii pot fi in pericol de a dezvolta parodontoza si trebuie sa apeleze la ajutor de specialitate, la o clinica dentara specializata.