Un numar tot mai mare de cercetari sugereaza ca si consumul de oua poate sustine si pierderea in greutate. Ca parte a unei diete echilibrate, ouale pot oferi multe beneficii pentru sanatate.  Ouale sunt bogate in proteine, sarace in calorii si pot stimula metabolismul. Acestea pot contribui la promovarea pierderii in greutate din urmatoarele 3 motive:

Sunt hranitoare si sarace in calorii

Un ou fiert tare contine 78 de calorii si mai multi nutrienti importanti, inclusiv:

  • luteina si zeaxantina, care sunt antioxidanti ce sustin vederea sanatoasa;
  • vitamina D, care promoveaza sanatatea oaselor si functia imunitara;
  • colina, care stimuleaza metabolismul si ajuta la dezvoltarea creierului fetal.

Cea mai simpla modalitate de a pierde in greutate este de a reduce aportul de calorii, iar adaugarea oualor in dieta poate ajuta.

De exemplu, un pranz sau o cina cu 2 oua fierte si o ceasca de legume mixte contine doar 274 de calorii. Cu toate acestea, gatitul oualor cu uleiuri sau unt creste semnificativ continutul caloric si de grasime. O lingura de ulei de masline, de exemplu, contine 119 calorii.

Ouale sunt bogate in proteine

Proteinele ajuta la pierderea in greutate, iar ouale sunt o sursa buna de proteine, un ou mare furnizand aproximativ 6 grame. Aportul de referinta pentru proteina este de 0,8 g per kilogram de greutate corporala. Aceasta inseamna ca :

  • barbatul sedentar mediu necesita 56 g de proteine pe zi;
  • femeia sedentara medie necesita 46 g de proteine pe zi.

Prin urmare, 2 oua mari reprezinta peste 25% din necesarul mediu de proteine ale unei femei sedentare pentru ziua respectiva si peste 20% la suta din nevoile medii ale unui barbat sedentar.

Ouale pot stimula metabolismul

Consumul unei diete bogate in proteine poate imbunatati metabolismul printr-un proces numit efect termic al alimentelor. Se intampla deoarece organismul trebuie sa foloseasca calorii suplimentare pentru a digera si prelucra nutrientii din alimente.

Carbohidratii si grasimile stimuleaza, de asemenea, metabolismul, dar intr-o masura mai mica decat proteinele. Prin urmare, consumul de oua si alte alimente bogate in proteine poate ajuta oamenii sa arda mai multe calorii decat consumul de carbohidrati sau grasimi.