Dieta Atkins este una dintre cele mai cunoscute diete din intreaga lume, care pare prea buna ca sa fie adevarata, datorita principiilor pe care le promoveaza. Cu alte cuvinte, in dieta Atkins se recomanda un mic dejun copios, consumul alimentelor care au proteine si grasimi, evitand sau limitand macar alimentele pe baza de carbohidrati. In plus, fructele si legumele sunt interzise sau trebuie consumate cu moderatie, astfel incat este necesar ca oamenii sa ia in calcul achizitionarea vitaminelor si mineralelor sub forma solida sau de sirop de la farmacie.

Principii de baza in dieta Atkins

Dieta Atkins a fost prezentata pentru prima data de catre medicul cardiolog R. Atkins in anul 1972 intregii lumi, iar, de-a lungul timpului, s-a dovedit a fi eficienta si populara atat in randul oamenilor obisnuiti, cat si in randul starurilor de cinema. Dieta Atkins are si rezultate rapide, care apar dupa numai cateva zile. Cu alte cuvinte, se promoveaza renuntarea la zahar si la glucide rafinate, find permis consumul carnii, pestelui, salatelor din legume cu unt, cu smantana, cu dressinguri si multa verdeata.

La inceputul dietei, reducand cantitatea de carbohidrati, oamenii se vor simti mult mai bine, mai energici si mai plini de viata, fara a simti catusi de putin senzatia de foame, deoarece cantitatea de alimente bogate in proteine si in grasimi nu este deloc restrictionata. Se poate consuma oricand, in orice cantitate carne rosie, carne de pui, peste, oua, branza. Pentru a evita constipatia, care apare inevitabil in aceasta dieta, cei care sunt decisi sa o tina trebuie sa consume minimum 8-10 pahare de apa sau ceai neindulcit pe zi.

Dieta Atkins are mai multe etape: inducerea, pierderea in greutate, pre-mentinerea si mentinerea. In faza de inducere, care dureaza cel putin doua saptamani, se constata rezultate remarcabile, iar in faza pierderii in greutate se vor pierde pana la 2 kilograme pe saptamana. In faza de pre-mentinere a greutatii se intra numai cand mai sunt de eliminat 5 kilograme, iar mentinerea greutatii este o faza care se continua pentru tot restul vietii.