Hepatita A este una din cele mai des intalnite afectiuni ale ficatului, fiind cauzata de virusul hepatic A. Acesta se raspandeste atunci cand o persoana neinfectata, dar si nevaccinata consuma apa sau alimente contaminate cu materii fecale de la o persoana infectata.
“Boala Mainilor Murdare”, asa cum mai este cunoscuta, hepatita A este asociata cu alimente si cu bauturi neverificata, cu igiena precara si cu dezinfectia precara. Acest virus nu cauzeaza o boala cronica si nu este fatala.
Simptomele si modul de transmitere a afectiunii cunoscuta sub numele de hepatita A
Cele mai des intalnite simptome asociate hepatitei A includ: ingalbenirea pielii si a mucoaselor sau icterul, durerea abdominala, o scadere a apetitului foarte mare, greata, febra, diaree si oboseala. Sunt si pacienti care au hepatita A fara simptome. Virusul poate fi raspandit cu doua saptamani inainte si una dupa aparitia simptomelor, insa poate fi contagios si fara simptome.
Pacientii se infecteaza daca intra in contact cu fecalele persoanei infectate, dar si din cauza consumului de legume si fructe contaminate, consumul de scoici si midii din ape contaminate sau de gheata contaminata. Contactul sexual neprotejat, folosirea de droguri injectabile, dar si colectivitatea in primii ani ai copiilor reprezinta principalii factori de risc.
Hepatita A se diagnosticheaza prin analizele de sange si nu cauzeaza probleme pe termen lung sau complicatii. Tratamentul pentru hepatita A include medicamentele recomandate de catre medic, iar pe piata exista chiar si un vaccin in acest sens.
Pentru a preveni infectia cu hepatita A, pacientilor li se recomanda vaccinul. Cei care intra in contact cu o persoana ce sufera de aceasta boala pot primi un tratament medicamentos cu imunoglobuline pe o perioada de 14 zile. Este foarte importanta igiena in cazul pacientilor diagnosticati cu hepatita A, spalatul pe maini cat mai des cu apa si cu sapun si folosirea dezinfectantilor.