Stima de sine se dezvolta inca din copilarie. De mic copilul adopta un comportament care reflecta modul in care se vede pe sine. De la varsta de 5 ani, respectul sau de sine este deosebit de important, deoarece trebuie sa se confrunte cu multe provocari.
El trebuie, printre altele, sa devina din ce in ce mai autonom si sa invete sa citeasca, sa scrie, sa calculeze. Aceasta perioada este bogata in invatare si copilul trebuie sa aiba incredere in sine. Mai ales in cadrul familiei sale, el dezvolta bazele respectului sau de sine.
Ce este respectul de sine?
Termenii „incredere in sine” si „stima de sine” sunt adesea folositi in mod sinonim. Cu toate acestea, exista o diferenta intre cele doua, chiar daca se aseamana. Pentru ca un copil sa aiba stima de sine buna, trebuie mai intai sa aiba incredere in el. Sentimentul de incredere este atunci cand el crede in capacitatea lui de a reusi. Mai degraba, respectul de sine se bazeaza pe constientizarea valorii de sine.
Astfel, el trebuie sa isi recunoasca punctele forte si limitele si, prin urmare, sa aiba o viziune realista asupra sa. In acest fel, un copil poate avea o stima de sine buna daca poate recunoaste ca are dificultati la matematica, de exemplu. Stima de sine poate varia, de asemenea, de la un context la altul. Copilul poate avea o stima de sine buna la nivel social, dar o stima de sine care trebuie imbunatatita atunci cand vine vorba de scoala.
Prin urmare, a avea o stima de sine buna inseamna sa invete sa-si cunoasca punctele forte si punctele slabe si sa se accepte asa cum este. Un copil care are o stima de sine buna poate:
- sa aiba o viziune corecta despre cine este si sa nu se supraestimeze sau sa se subestimeze;
- determina ce il diferentiaza de ceilalti;
- face alegeri;
- sa isi exprima nevoile, sentimentele, ideile si preferintele;
- stabili obiective realiste;
- avea incredere in viitor;
- avea incredere in viitor.