Variola este o infectie cauzata de un virus: virusul variolei. Este o boala extrem de contagioasa a carei transmitere de la un pacient la altul este foarte rapida. Aceasta infectie provoaca, in majoritatea cazurilor, febra sau eruptii cutanate.
In 3 din 10 cazuri, variola are ca rezultat moartea pacientului. Pentru pacientii care supravietuiesc acestei infectii, consecintele pe termen lung sunt asemanatoare cicatricilor persistente ale pielii. Aceste cicatrici sunt deosebit de vizibile pe fata.
Variola: tipuri si simptome
Au existat doua forme comune si rare de variola. Cele doua forme comune erau cunoscute sub numele de variola minora si variola majora.
Cele doua forme rare de variola erau cunoscute ca variole hemoragice si maligne. Ambele forme rare de variola au avut o rata de mortalitate foarte mare. Variola hemoragica a determinat scurgerea de sange a organelor in membranele mucoase si in piele. Leziunile maligne ale variolei au ramas moi si plate pe toata durata bolii.
Unul dintre motivele pentru care variola a fost atat de periculoasa si mortala este posibilitatea transmiterii ei prin aer. Bolile aeriene tind sa se raspandeasca rapid. Tusea, stranutul sau contactul direct cu orice lichid corporal ar putea raspandi virusul variolei. In plus, imprumutarea imbracamintei sau a asternuturilor contaminate ar putea duce la infectii.
Relatarile istorice arata ca atunci cand cineva a fost infectat cu virusul variolei, nu a avut simptome intre sapte si 17 zile. Cu toate acestea, odata ce perioada de incubatie (sau faza de dezvoltare a virusului) s-a incheiat, au aparut urmatoarele simptome asemanatoare gripei:
- febra mare;
- frisoane;
- durere de cap;
- dureri de spate severe;
- durere abdominala;
- varsaturi
Aceste simptome ar disparea in doua pana la trei zile. Atunci pacientul s-ar simti mai bine. Cu toate acestea, exact cand pacientul a inceput sa se simta mai bine, ar aparea o eruptie. Eruptia incepe pe fata si apoi se extinde pe maini, antebrate si in partea principala a corpului. Persoana este extrem de contagioasa pana cand eruptia dispare. In decurs de doua zile de la aparitie, eruptia se va transforma in abcese, care se umplu cu lichid si puroi.