Doua treimi dintre bolnavii de Parkinson au peste 75 de ani, insa boala poate afecta si persoane mai tinere.
Specialistii spun ca se estimeaza ca 4% dintre bolnavii de Parkinson au sub 55 de ani. Semnele tipice sunt intotdeauna aceleasi la persoanele in varsta, cu tremuraturi foarte des prezente si ceea ce se numeste hipertonie, adica bratul care ramane putin indoit, care nu mai este complet relaxat. Exista, de asemenea, acinezie, ceea ce inseamna ca faceti foarte putine gesturi.
Oferirea de sfaturi in cazul in care diagnosticul este confirmat
Tremuratul este cel mai bine cunoscut si cel mai vizibil simptom al bolii Parkinson. Cu toate acestea, primele scuturari ritmice ale corpului pot trece neobservate la inceputul bolii. Prin urmare, este important sa se ia in considerare urmatoarele tulburari motorii:
O mana sau un picior tremura usor in repaus (nu dupa un efort fizic).
Un membru inceteaza sa mai tremure atunci cand este intins.
Tremuraturi in timpul situatiilor stresante sau in timpul unei sarcini care necesita concentrare.
Barbia “tremura” in timpul suprasolicitarii emotionale sau al oboselii.
La persoanele tinere, tremuratul este mai putin prezent “si exista un semn care nu este des intalnit la persoanele in varsta, si anume crampele frecvente la nivelul mainilor si picioarelor”. Chiar daca “de cele mai multe ori, crampele sunt absolut banale”. Ce rost are sa se faca un diagnostic precoce? “In primul rand, medicul va putea sa excluda o alta cauza care seamana cu boala Parkinson, dar care beneficiaza de un tratament, iar noi va vom da sfaturi daca diagnosticul se confirma”, spun specialistii.
Dificultati de concentrare: sindromul Parkinson
Mai discrete, oboseala si scaderea capacitatii de concentrare sunt recunoscute ca semne timpurii ale bolii Parkinson. Aceste consecinte sunt direct legate de o lentoare sporita in sarcinile zilnice sau de o scadere generala a motivatiei.
Aceasta dezinvoltura, cauzata de o afectare a functiilor executive, duce la dificultati in efectuarea miscarilor, organizarea, planificarea si anticiparea.
In plus, rigiditatea muschilor si a articulatiilor, un alt fenomen legat de boala Parkinson, face mai dificila miscarea incheieturilor, a picioarelor si a bratelor, ceea ce afecteaza concentrarea.
Poate fi oprita progresia bolii?
Desi nu exista un leac, exista medicamente care pot atenua aceste probleme de sanatate. De aceea, este important sa consultati un medic daca dumneavoastra sau o persoana draga observa oricare dintre aceste semne de avertizare. Specialistul va decide daca va diagnostica boala Parkinson si va sugera cel mai eficient tratament.