Numarati-va prietenii si includeti pe lista doar persoanele care v-au fost adevarati confidenti. Acest lucru ar putea parea ciudat, ca o practica folosita la scoala pentru a vedea care este pozitia fiecarui elev in clasa in care se afla. Cu toate acestea, evaluarea relatiilor din viata adulta ar putea fi un indiciu important al sanatatii, confortului si maturitatii.

O cercetare publicata intr-o editie din 2011 a Jurnalului de Sanatate si Conduita Sociala, a constatat ca prieteniile au un impact major in ceea ce priveste sanatatea, nu numai cea mentala, ci si cea fizica, fapt care poate contribui la longevitate.

Problema este ca lumea se confrunta in prezent cu o epidemie de singuratate. Un studiu realizat in 2018 a constatat ca mai mult de o treime dintre adultii in varsta de 45 de ani si peste sunt din ce in ce mai singuri. Mai mult, numarul de persoane care declara ca nu au niciun prieten apropiat aproape ca s-a triplat in ultimii ani. In mod clar, singuratatea este o problema. Dar cum afecteaza sanatatea si ce poate fi facut in acest sens?

Singuratatea este legata de starea de sanatate a oamenilor. Multi dintre cei care spun ca se simt singuri, declara si ca nu au o sanatate prea buna.

In timp ce corelatia nu implica intotdeauna o cauzalitate, medicii si profesionistii din domeniul sanatatii mintale pot atesta legatura. Cel mai evident mod in care singuratatea poate avea impact asupra bunastarii este legat de tulburarile psihice si emotionale. Fara o legatura sociala, oamenii se simt adesea izolati, ceea ce poate duce la depresie sau anxietate.

In 2015, cercetatorii de la Universitatea din Chicago au descoperit ca singuratatea poate provoca schimbari in celulele corpului, fapt care poate duce la aparitia bolilor. De asemenea, raspunsul la stres este declansat de sentimente de singuratate, slabeste sistemul imunitar si creste riscul aparitiei diverselor tipuri de inflamatie. Acest lucru este ingrijorator deoarece un sistem imunitar puternic este esential pentru eliminare bolilor si agentilor patogeni periculosi.

Dincolo de boli si sistem imunitar slabit, singuratatea nu este deloc indicata din cauza efectelor psiho-emotionale. Nimeni nu merita sa fie singur si nici macar sa se simta singur chiar daca este inconjurat de semeni!