Intre 4 si 10% dintre persoanele in varsta sufera de BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica) – iar cel mai ingrijorator lucru este ca multi dintre cei afectati nici macar nu banuiesc ca au boala si astfel nu sunt tratati. Multi oameni nu sunt diagnosticati cu aceasta boala, deoarece este adesea confundata cu bronsita sau asa-zisa „tusea fumatorului”.
BPOC provoaca inflamarea progresiva a cailor respiratorii si a plamanilor, ceea ce face dificila absorbtia oxigenului si eliminarea dioxidului de carbon. Cauza principala a bolii este fumatul si expunerea la aer poluat, praf, substante chimice si vapori nocivi.
Deficitul de alfa-1-antitripsina in sange (o tulburare mostenita) poate provoca debutul precoce al BPOC, chiar si la nefumatori.
BPOC incepe adesea la mijlocul anilor 30, dar adesea nu este diagnosticat inainte de anii 50, cand simptomele devin mai pronuntate si deranjante. Cu toate acestea, cu cat boala este detectata mai devreme, cu atat se poate face mai mult pentru a incetini procesul de afectare a tractului respirator si a plamanilor.
Simptome
Principalele simptome ale BPOC sunt tuse persistenta, producere de sputa, dificultati de respiratie, respiratie suieratoare si infectii frecvente in piept.
Insa toate aceste simptome sunt caracteristice unui numar de alte probleme pulmonare – pentru a determina daca este vorba de BPOC – un specialist pneumolog va desemna testele necesare.
Diagnostic
Testele care sunt comandate de obicei pentru identificarea BPOC sunt radiografiile toracice, spirometria (testele de volum respirator) sau, mai complex, pletismografia (o metoda de examinare functionala a sistemului respirator) si testele de laborator pentru deficitul de alfa1-antitripsina.
Radiografiile toracice sunt de obicei folosite pentru a exclude boli, precum pneumonia, pneumotoraxul, tumorile si tuberculoza. Nu s-au inregistrat semne radiologice in stadiile incipiente ale BPOC, dar s-au constatat modificari in cele ulterioare.
Tratament
Este prescris de un pneumolog si depinde de gravitatea cazului. Cel mai adesea, sunt prescrise bronhodilatatoare, care ajuta la dilatarea cailor respiratorii, imbunatatind astfel respiratia si ameliorand simptomele BPOC. Uneori sunt prescrisi corticosteroizi inhalatori (cum ar fi cei folositi pentru tratarea astmului bronsic), care nu incetinesc progresia bolii, ci reduc frecventa crizelor.