Meningita este una dintre cele mai grave afectiuni care ameninta starea de bine si chiar viata pacientilor. Aceasta este o inflamatie a membranelor care invelesc maduva spinarii si creierul si este cauzata de o infectie virala sau bacteriana. Meningita se manifesta cel mai adesea la copii, la adolescenti si la adultii tineri, insa poate sa apara si la oamenii mai in varsta.
Cele doua tipuri de meningita care se pot manifesta sunt: meningita virala si cea bacteriana. Cea bacteriana poate duce la deces daca nu este tratata la timp. Meningita virala este cauzata de virusi, cea bacteriana de bacterii, insa in cazuri rare si de alte organisme si de medicamente.
Ce este si cum se manifesta meningita
Meningita este cauzata de infectia cu neisseria meningitidis, cu meningococul care provoaca infectiile tractului respirator superior. Daca patrunde in sange, aceasta bacterie duce la aparitia meningitei, o infectie foarte contagioasa, care poate provoca chiar moartea. Boala se poate preveni prin vaccin.
Primele si cele mai comune simptome ale meningitei includ dureri si intepaturi la nivelul gatului, cand pacientii incearca sa isi duca barbia la piept, febra, varsaturi, dureri de cap, somnolenta si crize convulsive. Bebelusii refuza hrana, plang si au iritatii pe piele. Copiii manifesta simptome asemanatoare unei raceli in cazul meningitei si au probleme respiratorii grave. Adultii si persoanele in varsta acuza dureri puternice de cap si febra. Durerea si slabiciunea musculara, senzatiile ciudate in corp si intoleranta la lumina puternica sunt alte simptome ale meningitei.
Meningita bacteriana apare iarna sau la inceputul primaverii si provoaca probleme foarte serioase, care pot pune in pericol viata pacientului. Aceasta meningita se trateaza pe baza de antibiotice. Meningita virala, pe de alta parte, nu pune in pericol viata pacientului, care poate fi tratat si acasa si, dupa doua saptamani, se va simti mult mai bine.
Important este ca, la primele semne si simptome ale manifestarii bolii, pacientii sa se prezinte la medicul specialist sau la spital, pentru un diagnostic corect si un tratament intensiv.