Modificarile si tulburarile de somn variaza prin primul, al doilea si al treilea trimestru.

Somnul in timpul sarcinii

Efectele largi ale sarcinii asupra somnului nu pot fi subestimate: se produc schimbari in ceea ce priveste calitatea, cantitatea si natura insasi a somnului. Pentru cei care au o tulburare de somn, aceste conditii o pot agrava. Mai mult decat atat, exista multe probleme care pot incepe la scurt timp dupa conceptie, acestea crescand de obicei in frecventa si durata pe masura ce progreseaza sarcina. Aproape toate femeile observa un disconfort fizic, ajustari psihologice si schimbari hormonale – toate acestea pot avea un impact asupra somnului si pot cauza o stare de somnolenta excesiva in timpul zilei.

Somnul in timpul sarcinii – Cum hormonii schimba somnul

Asa cum orice femeie insarcinata poate atesta, exista schimbari hormonale dramatice care insotesc sarcina. Aceste modificari afecteaza multe aspecte ale corpului si ale creierului, inclusiv starea de spirit, aspectul fizic si metabolismul. Modificarile hormonale afecteaza, de asemenea, somnul. Progesteronul poate contribui la urinarea frecventa, arsuri la stomac si congestie nazala- toate acestea pot tulbura somnul mamei. De asemenea, creste frecventa de trezire in timpul noptii si poate reduce timpul de adormire.

Un alt hormon important in timpul sarcinii, estrogenul poate afecta de asemenea somnul daca face ca vasele de sange sa fie mai mari printr-un proces numit vasodilatare. Acest lucru poate duce la edem la nivelul picioarelor si poate, de asemenea, sa creasca congestia nasului si sa perturbe respiratia in timpul somnului. In plus, ca si progesteronul, estrogenul poate scadea cantitatea de somn.

Alti hormoni se pot modifica, de asemenea, in timpul sarcinii, cu efecte diferite. Studiile au aratat ca in timpul noptii, nivelurile mai ridicate de oxitocina pot provoca contractii care perturba somnul. Aceasta crestere a oxitocinei poate duce, de asemenea, la o incidenta mai mare a travaliului si a livrarii in timpul noptii.

Femeile cu o tulburare de somn, cum ar fi apnea sau sindromul picioarelor nelinistite pot observa ca acestea se inrautatessc in timpul sarcinii.