Se crede ca o dieta adecvata poate contribui la tratarea acneei. Acesta este cel mai popular mit. De fapt, dieta nu ajuta la disparitia cosurilor – chiar daca se elimina produsele „periculoase”, acneea nu va disparea.
(Cu toate acestea, nu este recomandat sa se exagereze cu zahar, ciocolata, prajeli si paste. Acest lucru va fi bun pentru sanatatea generala.)
O dieta echilibrata va curata organismul de toxine si va accelera metabolismul. Respectarea regulilor de baza ale nutritiei va ajuta la imbunatatirea sanatatii generale, ceea ce, desigur, are un efect pozitiv asupra aspectului si stimei de sine.
Vitamine care ajuta la tratarea acneei
- Vitamina A
Actioneaza ca un antioxidant. Protejeaza organismul de radicalii liberi, ajuta pielea sa scape de celulele moarte. Doza zilnica de vitamina A pe zi 700 mg = 0,7 mg. Procentul maxim admis este de 2800 mcg = 2,8 mg pentru un adult.
Cele mai bune surse ale acestei vitamine – alimente care contin beta-caroten: morcovi, cartofi dulci, pepeni, rosii, broccoli, dovlecei, varza, caise, papaya, mango.
- Vitamina B6
Ajuta la controlul acneei, in special la femei in timpul ciclului menstrual. Mentine echilibrul hormonilor sexuali care sunt utilizati pentru ameliorarea sindromului premenstrual si menopauzei. Doza zilnica este de 1300 mcg = 1,3 mg. Maximul este de 100 mg.
Atentie – supradozajul poate duce la leziuni ale nervilor si rigiditate. Sursele acestei vitamine sunt bananele, broccoli, lintea, conopida, varza, varza de Bruxelles, ceapa, nucile, ardeii, fasolea.
- Vitamina C
Intareste sistemul imunitar, ajuta la combaterea infectiilor, este utila pentru a face fata stresului. Doza zilnica – 75 mg. Maxim admisibil – 2 grame = 2000 mg. Cele mai bune surse de vitamina C: varza, ardei, broccoli, conopida, capsuni, lamaie, kiwi, portocale, grapefruit, mazare, rosii.
- Vitamina E
Antioxidant, protejeaza celulele de radicalii liberi, imbunatateste vindecarea ranilor. Doza zilnica – 15 mg, iar maxima – 1000 mg = 1 gram. Sursa de vitamina E: susan, arahide, seminte de floarea soarelui, fasole, mazare, germeni de grau, cartofi dulci, somon, ton.