Respiratia mirositoare, o perceptie senzoriala a celor din jur, iar pe termen lung, aceasta poate avea un impact asupra vietii sociale a persoanei in cauza. Respiratia mirositoare afecteaza intre un sfert si jumatate din populatia lumii si este legata de prezenta bacteriilor in cavitatea bucala care provoaca mirosuri neplacute prin degradarea proteinelor. Aceasta afectiune poate fi ocazionala sau cronica si poate avea diferite cauze.
Din ce cauza apare respiratia mirositoare si se poate trata?
Respiratia urat mirositoare vine din gura in 85 pana la 90% din cazuri. Bacteriile continute in mod natural in gura se hranesc cu proteine pe care le vor descompune. In timpul acestui proces, compusii volatili de sulf sunt eliberati, iar atunci cand sunt prea multi, provoaca un miros urat. Limba este responsabila pentru respiratia mirositoare in 41% din cazuri, deoarece concentreaza pe suprafata sa 60% din bacteriile prezente in gura.
Exista si unele cauze „gastronomice” si digestive care pot produce halitoza. In stare normala, anumite alimente in procesul de digestie pot modifica temporar respiratia: usturoiul si ceapa, sosurile grase, alcoolul sunt in general responsabile pentru modificarea mirosului respiratiei, dar efectul lor nu dureaza prea mult. O astfel de situatie se poate rezolva simplu si rapid cu ajutorul unui emulsificator gastric, un accelerator al secretiei biliare fiind suficient pentru a elimina rapid acest efect deranjant pentru cei din jur.
Afectiunile dentare sunt cea mai frecventa cauza persistenta a respiratiei urat mirositoare. Cariile sunt adesea insotite de gingivita si pot fi agravate de prezenta abceselor. Toate acestea pot degaja mirosuri puternice extrem de deranjante.
Pentru a rezolva o astfel de problema, ar trebui consultat in mod regulat medicul stomatolog, acesta fiind cel care poate trata problemele, preveni recurentele si poate oferi sfaturi de igiena orala. Anual, pacientii ar trebui sa mearga la dentist pentru un detartraj si un periaj profesionist care sa indeparteze in profunzime placa dentara.
Exista mai multe moduri de a combate halitoza:
-
Abordarea cauzelor locale, in special pe cale orala, dar si ORL;
-
Limitarea consumului de tutun, alcool sau alimente;
-
Calmarea aciditatii gastrice;
-
Evaluarea generala a sanatatii daca respiratia urat mirositoare persista in ciuda tuturor acestor masuri.