Ce este alimentatia intuitiva?
Alimentatia intuitiva sau mancatul intuitiv este o modalitate de a manca ce nu are nimic de-a face cu dietele, planurile de masa, disciplina sau vointa. Este vorba despre intoarcerea la radacini si de a invata cum sa ai incredere in propriul corp.
Mancatul intuitiv este o abordare creata de doi dieteticieni consacrati, Evelyn Tribole si Elyse Resch, in 1995. Alimentatia intuitiva este o abordare non-dieta care poate ajuta la adaptarea semnalelor corpului, intreruperea ciclului de dieta cronica si vindecarea relatiei cu anumite alimente. Pe scurt: consumul intuitiv este mancatul normal. Din perspectiva profesionistilor din domeniul nutritiei, alimentatia intuitiva este un cadru care ne ajuta sa pastram interventiile nutritionale orientate spre comportament in loc de restrictionare sau orientare spre reguli.
Cu totii suntem nascuti ca si persoane care consuma alimente in mod intuitiv. Bebelusii plang, mananca, termina de mancat si apoi posibil sa nu mai planga pana cand nu li se face foame din nou. Copiii isi echilibreaza in mod inerent aportul alimentar de la o saptamana la alta, mancand cand simt senzatia de foame si oprindu-se cand se simt satui. In unele zile pot manca foarte mult, iar in alte zile pot sa nu manance nimic.
Pe masura ce imbatranim stabilim reguli si restrictii in ceea ce priveste mancarea, fenomen care duce la pierderea intuitiei interioare cu privire la alimentatie. Invatam sa terminam tot din farfurie. Invatam ca desertul este o recompensa destinata celor care mananca toate felurile servite. Ni se spune ca anumite alimente sunt bune pentru noi, iar altele sunt rele, ceea ce duce la o stare de bine atunci cand consumam anumite alimente si la vinovatie atunci cand mancam altele.
Mancatul intuitiv nu este o dieta. De fapt, este exact opusul. Nu exista numaratoare de calorii si nici limite in ceea ce priveste anumite alimente. Nu este vorba de a urma un anumit plan de alimentatie sau de a cantari mancarea din farfurie. In schimb, este vorba despre reinvatarea de a manca in afara regulilor unei diete, punand accentul pe indiciile interne precum foamea, starea de plin, satisfactia si indepartandu-ne de indiciile externe cum ar fi regulile si restrictiile alimentare.
Ati cunoscut vreodata persoane care mananca intuitiv? Daca da, priviti la satisfactia pe care o au si faceti tot posibilul sa ajungeti sa traiti acea satisfactie pe propria piele!