Probioticele sunt microorganisme care ofera efecte benefice atunci cand se consuma in cantitati corecte. Ele pot fi consumate sub forma de supliment sau in alimente fermentate, cum ar fi usturoiul, chefirul si iaurtul. Nu trebuie confundate cu prebioticele, care sunt tipuri de fibre care servesc ca sursa de hrana pentru bacteriile care traiesc in colon.

Probioticele care pot ajuta la ameliorarea constipatiei

Constipatia se caracterizeaza prin miscari grele ale intestinului, greu de trecut si rare. Toata lumea are constipatie din cand in cand, dar la unii oameni devine o problema cronica.

Constipatia cronica este cea mai frecventa in randul varstnicilor si adultilor care sunt sedentari, dar poate aparea si la copii. In plus, unele persoane cu sindrom de colon iritabil (IBS) prezinta constipatie persistenta ca principal simptom.

Tratamentele conventionale includ laxative. Cu toate acestea, in ultimii ani, modificarile dietetice si suplimentele probiotice au devenit abordari alternative din ce in ce mai populare. O serie de studii au aratat ca suplimentarea cu anumite tulpini probiotice poate reduce constipatia atat la adulti, cat si la copii.

Intr-un studiu care a comparat probioticele si prebioticele la copiii cu IBS, B. lactis a demonstrat ca ofera o usurare semnificativa a constipatiei. Alte probiotice care pot imbunatati constipatia includ B. Longum, S. Cerevisiae si o combinatie de L. Acidophilus, L. Reuteri, L. Plantarum, L. Rhamnosus si B. Animalis.

Probioticele care sunt eficiente impotriva diareei

Diareea este definita ca miscari ale intestinului care se desprind de lichid, care apar mai frecvent decat in ​​mod normal.

De obicei este de scurta durata, dar poate deveni cronica la unii oameni. O revizuire ampla a 34 de studii a descoperit ca probioticele au redus cu 34% riscul de diaree din diferite cauze. Tulpinile eficiente au inclus: Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus acidophilus si Lactobacillus bulgaricus.

Utilizarea antibioticelor este o alta cauza comuna a diareei. Cand terapia cu antibiotice ucide bacteriile daunatoare care cauzeaza infectia, bacteriile benefice sunt distruse si ele. Schimbarea echilibrului bacterian poate duce la inflamatie si diaree. Studiile efectuate la copii si adulti au aratat ca administrarea de probiotice poate ajuta la scaderea diareei care se poate intampla ca urmare a terapiei cu antibiotice.