Poate ca multe persoane nu stiu faptul ca este foarte posibil ca starea dintilor lor sa afecteze starea altor organe sau sisteme de organe din organism. Exista multe cazuri in care pacientii cu probleme dentare dezvolta efecte secundare asupra altor parti ale corpului.
Daca cauza aparitiei lor, adica problema dentara, nu este identificata la timp, aceasta poate duce la complicatii grave de sanatate si boli grave, precum si la boli cronice.
In stomatologia moderna, astfel de relatii cauzale sunt de obicei mentionate prin termenul general infectie focala de la o boala a cavitatii bucale, inclusiv un dinte fara nerv. Foarte adesea canalele prost tratate ale dintilor devitalizati devin un depozit de bacterii patogene. Infectia focala poate fi cauzata si de inflamarea mucoaselor si uneori a sinusurilor.
Datorita incapacitatii sistemului imunitar de a face fata infectiei in astfel de locuri, boala poate dura ani de zile – cantitati mici de bacterii intra in fluxul sanguin, afectand alte organe si sisteme. Infectia focala in sine este o problema medicala generala tocmai pentru ca poate afecta alti indicatori medicali ai pacientului – adica pe cei care nu au legatura cu sanatatea dentara a acestuia.
Care sunt bolile provocate de un focus de origine dentara?
- Alopecie (par, sprancene, barba);
- Urticarie;
- Reactii alergice ale pielii sub forma de peeling, eruptie cutanata si mancarime;
- Infectie cronica cu stafilococ;
- Artrita reumatoida si reactiva;
- Boala inflamatorie a rinichilor;
- Hipertensiune;
- Aritmie;
- Tiroidita Hashimoto;
- Unele boli neurologice si autoimune;
- Endocardita, pericardita;
- Encefalita, meningita.
Ce trebuie facut in caz de infectie focala de la o boala dentara?
Cea mai dificila parte a tratarii unei infectii focale de la o boala dentara este detectarea acesteia. Odata realizata legatura dintre problema dentara si simptomele din afara cavitatii bucale, lucrurile se rezolva.
Cand vine vorba de dinti bolnavi, parodontita si alte probleme vizibile de stomatolog, infectia focala este usor de detectat. Abordarea devine mai dificila in prezenta parodontitei cronice (granulom, chist).
Uneori sunt necesare radiografii si alte teste. Apoi, desigur, medicul dentist procedeaza la eliminarea cauzei infectiei in cauza, inclusiv a tratamentului, schimband abordarea terapiei deja aplicate cu implanturi si altele.