Crize de anxietate, dureri de stomac, frica, suferinta – copiii si adolescentii cu fobie scolara se imbolnavesc la gandul de a merge la scoala. Departe de lipsa de interes fata de scoala, majoritatea acestor tineri vor sa studieze, dar nu pot merge la cursuri din motive irationale. Cauzele acestei tulburari sunt multiple.

Ce este fobia scolara?

Fobia scolara se exprima prin dorinta copilului de a ramane acasa in zilele de scoala. Apoi devine nerabdator sa mearga la scoala, deseori ii lipsesc lectiile si aceasta suferinta nu dispare in timp. Aceasta fobie poate aparea treptat sau brusc.

Cauzele fobiei scolare

Aceasta tulburare psihologica este consecinta multor cauze care se acumuleaza, cum ar fi:

  • angoasa separarii;
  • conflictele cu colegii de clasa;
  • agresiune;
  • dificultati de invatare;
  • schimbarea scolii;
  • depresie;
  • fobie sociala;
  • prea mare asteptare din partea parintilor.
Cauzele acestei anxietati

Aceste anxietati irationale provin din mediul scolar mai mult decat din scoala insasi, copilul este in jurul unor oameni noi, altii decat membrii familiei, exista dificultati de adaptare la scoala – factori ce duc la aceste tulburari mentale.

Ce trebuie facut?

Parintii si copiii sunt adesea neajutorati in fata acestei fobii scolare – cu cat un copil fuge mai mult de scoala, cu atat este mai dificil ca parintele sa-l ajute sa se intoarca la ea.

Cateva solutii de pus in aplicare

Parintii trebuie sa discute cu copilul pentru a-i intelege anxietatea. Il pot ajuta sa-si expuna suferinta incercand sa inteleaga motivele fricii sale, astfel incat sa poata gasi solutii impreuna.

Folosirea cuvintelor pozitive si incurajarea il pot motiva. Incredere in el si in capacitatea lui de a merge la scoala, il va ajuta sa faca fata stresului.

Pentru a-i face diminetile mai usoare, se pot pregati lucrurile impreuna, cu o zi inainte. Cand ramane acasa in zilele de scoala, trebuie limitat timpul petrecut in fata ecranelor si activitatile distractive. Mentinerea unui stil de viata sanatos si un ciclu de somn bun, sunt foarte importante.

Consultatia medicala

Daca, in ciuda eforturilor depuse, copilul refuza sa mearga la scoala, trebuie vorbit cu psihologul scolii care il va putea ajuta. Nu trebuie lasata situatia sa scape de sub control si trebuie intervenit rapid.