Ca si in cazul oamenilor, dintii cainilor sunt atacati in mod constant de bacterii care formeaza placa dentara, apoi se mineralizeaza si formeaza tartru. Acesta din urma este responsabil pentru respiratia urat mirositoare, dar poate provoca si diverse boli.

Formarea tartrului

Bacteriile prezente in mod natural in saliva se aduna la suprafata dintilor si produc substante care formeaza o pelicula de culoare portocalie ce acopera dintii. Acest film este curatat in mod normal la om prin spalarea regulata a dintilor. Treptat, filmul se ingroasa la caini prin acumularea de straturi de glicoproteine ​​si polizaharide, precum si dezvoltarea multor bacterii.

In timp, placa dentara se mineralizeaza si se raspandeste sub linia gingiei. Anumite rase de caini sunt deosebit de predispuse la formarea de tartru (rase mici si mijlocii, cum ar fi pudelul, Yorkshire, Pekinese, Shih-Tzu sau Cocker spaniel).

Consecintele tartrului

Tartrul la caini nu este doar o problema cosmetica, ci o adevarata problema de sanatate. In primul rand, tartrul este cel mai adesea responsabil pentru respiratia urat mirositoare la caini. Respiratia urat mirositoare este adesea o adevarata bariera in relatia stapan-caine.

Trebuie amintit ca tartrul se acumuleaza permanent si se instaleaza sub tesutul gingival. Apare adesea gingivita (inflamatia gingiilor), sangerari in timpul meselor, infectii orale, abcese. De asemenea, dintii vor fi afectati.

Chiar daca nu o exprima, tovarasul patruped sufera cand tartrul devine important. In plus, microbii care se dezvolta acolo trec in sange si se pot atasa la diferite organe (inima, rinichi), contribuind astfel la dezvoltarea bolilor care pot fi grave: insuficienta cardiaca si renala la animalele in varsta.

Ce trebuie facut pentru a preveni aparitia tartrului?

Modul ideal de a mentine o igiena orala buna la caine este spalarea dintilor in mod regulat (de indata ce are dintii adulti: intre 6 luni si un an) de obicei o data sau de 2 ori pe saptamana este suficient. Acest lucru este posibil daca se obisnuieste cainele de la o varsta frageda.

Cealalta solutie este de a oferi cainelui o hrana a carei compozitie si textura permit o curatare naturala a dintilor: acestea sunt crochete specifice ale caror fibre se freaca pe dinti si, prin urmare, au o actiune. De asemenea, oasele masticabile au un efect bun asupra curatarii dintilor.