Mătreaţa afectează până la 50% din oameni. Un scalp care prezintă mâncărimi este un scalp cu mătreaţa, dar poate avea şi alte simptome, precum efectul de păr gras. Cauzele care stau la baza mătreţii includ pielea uscată, dermatita seboreică, sensibilitatea la produsele pentru păr şi creşterea unui tip specific de ciupercă ce trăieşte pe scalp.
Remedii naturale pentru a scapa de matreata
Ulei de arbore de ceai
Istoric, uleiul de arbore de ceai a fost utilizat pentru a trata afecţiuni diverse, precum acnee sau psoriazis. De asemenea, se dovedeşte că are proprietăţi anti-microbiene şi antiinflamatorii puternice, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor de mătreaţă.
Un studiu de 4 săptămâni a examinat efectele uleiului de arbore de ceai asupra mătreţii prin tratarea a 126 de persoane zilnic cu un şampon care conţine 5% ulei de arbore de ceai. La sfârşitul studiului, uleiul de arbore de ceai a redus severitatea simptomelor cu 41% şi a îmbunătăţit aspectul de păr gras şi mâncărimea.
Uleiul de arbore de ceai poate provoca iritaţii la cei cu pielea sensibilă. Cel mai bine este să fie diluat adăugând câteva picături într-un alt ulei, precum cel de nucă de cocos, înainte de a-l aplica direct pe piele.
Ulei de nucă de cocos
Cunoscut pentru beneficiile sale multiple pentru sănătate, uleiul de nucă de cocos este adesea folosit şi că remediu natural pentru mătreaţa. Acesta poate îmbunătăţi aspectul pielii, poate hidrata scalpul şi preveni uscarea. Studiile arată ca uleiul de nucă de cocos poate trata eczemele, o afecţiune a pielii care contribuie la apariţia mătreţii.
Aloe Vera
Este o plantă care se adăugă frecvent în unguente, cosmetice şi loţiuni. Când se aplică pe piele, se consideră că aloe vera ajuta la tratarea afecţiunilor, cum ar fi: arsuri, psoriazis şi răni. Poate fi, de asemenea, benefic în tratamentul mătreţii.
Reducerea stresului
Se crede că stresul are un impact asupra multor aspecte ce ţin de şanţate. Poate influenţa totul, de la afecţiuni cronice la sănătatea mintală. Deşi stresul în sine nu provoacă mătreaţă, poate provoca deshidratarea scalpului şi mâncărime. Un nivel ridicat de stres pe termen lung poate afecta chiar şi sistemul imunitar. Un sistem imunitar slăbit poate reduce capacitatea corpului de a combate unele infecţii fungice şi afecţiuni ale pielii care contribuie la mătreaţa.