Boala Crohn este un tip de boala inflamatorie a intestinului. Cercetatorii nu sunt siguri cum incepe, cine o cauzeaza sau cum trebuie sa fie gestionata cel mai bine. In ciuda progreselor majore ale tratamentului din ultimele trei decenii, nu exista inca unul disponibil. Boala Crohn apare cel mai frecvent in intestinul subtire si in colon. Poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal. Aceasta poate fi foarte severa. In cazuri grave, boala poate duce la complicatii care pot pune viata in pericol.
Ce provoaca boala Crohn?
Nu este clar ce provoaca aceasta boala. Cu toate acestea, exista factori care o pot influenta foarte mult, cum ar fi: sistemul imunitar, gena si mediul. Pana la 20% dintre persoanele cu boala Crohn au, de asemenea un parinte, un copil sau un frate ce sufera de aceasta afectiune. Exista 2 lucruri ce pot afecta severitatea simptomelor. Acestea sunt fumatul si varsta. Persoanele cu Crohn au, de asemenea, mai multe sanse sa dezvolte infectii intestinale din bacterii, virusi, paraziti si ciuperci. Acest lucru poate crea complicatii. Tratamentele sale pot afecta, de asemenea, sistemul imunitar, inrautatind infectiile.
Simptomele la boala Crohn
Simptomele bolii Crohn se dezvolta adesea treptat. Anumite simptome pot deveni si mai grave in timp. Desi este posibil, este rar ca simptomele sa se dezvolte brusc si dramatic. Primele simptome ale bolii Crohn pot include: diaree, crampe abdominale, sange in scaun, febra, oboseala, pierderea poftei de mancare si pierderea in greutate. Uneori aceste simptome se pot confunda cu cele ale altei afectiuni, cum ar fi intoxicatiile alimentare, stomac suparat sau alergie. Se recomanda o vizita la medic daca persista oricare dintre acestea. Pe masura ce boala progreseaza, simptomele pot deveni mai severe. Un remediu pentru boala Crohn nu este disponibil in prezent, dar boala poate fi bine gestionata. Exista o varietate de optiuni de tratament care pot reduce gravitatea si frecventa simptomelor. Boala Crohn poate afecta capacitatea corpului tau de a absorbi apa din tractul digestiv. Acest lucru poate duce la deshidratare. De asemenea, pe langa apa, mancarea alimentelor bogate in nutrienti poate sa nu fie suficienta. Se recomanda o discutie cu medicul in ceea ce priveste administrarea multivitaminelor.